Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2016,
9.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

4

Natisni članek

Barack Obama Donald Trump Bernie Sanders

Nedelja, 1. 5. 2016, 9.32

6 let, 7 mesecev

Obama o Trumpu: Srečal se je s številnimi svetovnimi voditelji: mis Švedske … (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

4

Predsednik ZDA Barack Obama je še zadnjič gostil tradicionalno večerjo za dopisnike v Beli hiši. Ponorčeval se je iz samega sebe ter političnih prijateljev in nasprotnikov.

V ospredju šal je bil pričakovano Donald Trump, kandidat za republikansko predsedniško nominacijo.

Obama si je Trumpa privoščil predvsem na račun tega, da nima zunanjepolitičnih izkušenj, in dejstva, da ga ni bilo na večerji. "Morda je zaposlen s tem, da (nemški kanclerki) Angeli Merkel prek Twitterja pošilja žalitve," je dejal Obama. Trump je  znan po svoji strasti do tvitov in ponavljajočih se kritikah na račun Merklove glede njene migrantske politike.

"Republikanci ne morejo verjeti, da je Trump njihov najverjetnejši kandidat. Pravijo, da Donaldu primanjkuje izkušenj iz zunanje politike za predsednika. A bodimo iskreni, leta je preživel tako, da se je srečeval z voditelji širnega sveta: mis Švedske, mis Argentine, mis Azerbajdžana," je dejal Obama in pri tem imel v mislih tekmovanje Miss Universe, katerega solastnik je bil Trump.

Sivolasi mož, ki mora pogosto na stranišče

Odhajajoči predsednik s šalami ni prizanesel niti strankarskim kolegom, kandidatoma za demokratsko predsedniško nominacijo, Hillary Clinton in Bernieju Sandersu, ter podpredsedniku Joeju Bidnu.

"Bernie, videti si, kot da si vreden milijon dolarjev. Ali povedano drugače, da boš lahko razumel, videti si kot 37 tisoč donacij po 27 dolarjev," je dejal Obama in se tako odzval na številne majhne donacije, ki jih je Sanders prejel med predsedniško kampanjo.

Slabih devet mesecev pred iztekom mandata se je Obama pošalil tudi na lasten račun in se opisal kot sivolasega moža, ki ponoči ne more spati, saj mora pogosto na stranišče. Njegov odgovor na vprašanje, kdo bo prihodnje leto postal njegov naslednik, pa je bil: "Kdorkoli že bo, o tem lahko samo ugibamo."

Prišli številni zvezdniki

Na večerji za dopisnike so vsako leto prisotne tudi številne znane osebnosti. Med drugim so bili letos povabljeni igralci Will Smith in njegova soproga Jada Pinkett Smith, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Jeff Goldblum, Rachel McAdams, Kerry Washington, Helen Mirren in Bryan Cranston ter pevka Aretha Franklin.

Ne spreglejte