Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
7.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama govor

Sreda, 29. 1. 2014, 7.02

8 let

Obama napovedal odpravljanje neenakosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik ZDA Barack Obama je v govoru o stanju države gospodarske dosežke svojega prvega mandata razglasil za nezadostne in napovedal dodatne, ki jih bo uresničil s pomočjo kongresa ali brez njega.

Glavni poudarek Obamovega nagovora obeh domov kongresa, predstavnikov vlade in vrhovnega sodišča ZDA je bil, da so ZDA od zadnje hude gospodarske krize lepo napredovale, vendar pa ta napredek ni bil enakomerno razporejen. Cene delnic so naraščale skupaj z dobički podjetij, večina Američanov pa dela več kot kadarkoli do zdaj in komaj preživi.

"Amerika ne stoji na mestu in tudi mi ne bomo. Ko bom lahko sprejel ukrepe za širitev priložnosti ameriških družin brez zakonodajne veje oblasti, jih bom sprejel," je povedal Obama, ki je to deloma uresničil že pred govorom s povišanjem minimalne zajamčene plače za pogodbene delavce zvezne vlade na 10,10 dolarja na uro.

Republikance pozval, naj sprejmejo zdravstveno reformo Obama, ki se spopada z najnižjo podporo od leta 2009, se je zavzel za enakopravnosti plač moških in žensk, davčno reformo, povečanje vlaganj v inovacije, izobraževanje, infrastrukturo, alternativne vire energije in potrditev imigracijske reforme, ki bo v 20 letih znižala proračunski primanjkljaj za tisoč milijard dolarjev.

Med konkretnimi predlogi za pomoč državljanom je omenil nov način pokojninskega varčevanja, republikancem pa je sporočil, naj že enkrat sprejmejo zdravstveno reformo kot dejstvo in nehajo brezupne poskuse njene ukinitve.

V krajšem delu govora o zunanji politiki je Obama omenil, da je končal vojno v Iraku in jo bo letos tudi v Afganistanu. Ponovil je prepričanje, da vojaška sila sama po sebi ne bo zagotovila varnosti ZDA, čeprav ne bo okleval, da jo uporabi. Vendar pa meni, da to ni ustrezno za Sirijo, kjer bodo ZDA še naprej podpirale opozicijo, ki zavrača teroriste.

Kongres je pozval, naj umakne omejitve in mu omogoči zaprtje taborišča Guantanamo, hkrati pa je zagotovil, da je že omejil uporabo brezpilotnih letal, ki po svetu pobijajo ne le teroriste, ampak tudi nedolžne civiliste.

Pohvalil je diplomacijo, ki je omogočila odpravo kemičnega orožja v Siriji in zaustavila jedrski napredek Irana. Kongres je posvaril, naj ne skuša uvesti novih sankcij proti Teheranu, ker bo vložil veto in obljubil, da bo sankcije potrdil takoj, če se izkaže, da Iran ne izpolnjuje svojih obveznosti.

Zavezništvo z Evropo je označil za najbolj trdno, kar ga je svet kadarkoli poznal, izrazil pa je tudi podporo vsem državam in ljudstvom na svetu, ki si prizadevajo za demokracijo. Med drugim Ukrajincem, ki imajo pravico do svobodnega izražanja in besede pri oblikovanju prihodnosti svoje države.

Trije odzivi na nagovor Na Obamov govor so se že odzvali v republikanskem taboru in sicer s tremi odzivi in ne enim, kot je to v navadi. Uradni odgovor je predstavila kongresnica Cathy McMorris Rodgers in Obamo pozvala, naj ukrepa tako, "da bo dal ljudem več moči, ne pa da jim otežuje življenje z nikoli prej videnim zapravljanjem, višjimi davki in manj službami".

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki se bo najverjetneje leta 2016 potegoval za predsedniški položaj, je v posnetem odzivu podobno dejal, da bo "gospodarska rast prišla, ko bomo znižali davke za vse. Vladno zapravljanje ne deluje."

Senator iz Utaha Mike Lee je odgovoril v imenu gibanja čajankarjev in dejal, da deli frustracijo z Američani zaradi "vse večje vlade, ki nekako misli, da je v redu, če lažeš, vohuniš za svojimi državljani in jih celo vzameš za tarčo".

Ne spreglejte