Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
12.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama Angela Merkel Berlin nadzor splet govor

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 12.38

7 let, 12 mesecev

Obama in Merklova tudi o vohunjenju za državljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Številna spletna podjetja so v okviru ameriškega programa Prism zagotovila neposreden dostop do osebnih podatkov uporabnikov. Gre za temo, ki zadeva celoten svet, še posebej Nemce.

Ameriška spletna podjetja, kot so Facebook, Google, Yahoo, Apple in Microsoft, so v okviru programa Prism ameriški agenciji za nacionalno varnost zagotovila neposreden dostop do svojih strežnikov in tako tudi do osebnih podatkov svojih uporabnikov. Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert, je napovedal, da bo o tem govora tudi med obiskom Baracka Obame v Berlinu.

Obsodbe nemške politike Številni nemški politiki so namreč ameriški program nadzora ostro obsodili. Nemška ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ki je znana kot močna zagovornica varnosti osebnih podatkov in prihaja iz vrst nemških liberalcev (FDP), je tako program označila za neopravičljiv. "Boj proti sovražnikom države ne opravičuje uporabe vsakršnih možnih sredstev," je poudarila.

Evropski poslanec Markus Ferber, strankarski kolega kanclerke Merklove, je nekatere Obamove metode boja proti terorizmu primerjal z metodami nekdanje vzhodnonemške politične policije Stasi. Programa nadzora sicer ne odobrava ne koalicija ne opozicija.

Navdušenje nad Obamo se ohlaja Barack Obama se bo sicer najprej srečal z Merklovo osebno, naslednji dan pa bo imel govor pred znamenitimi Brandenburškimi vrati, kjer je želel nastopiti že leta 2008, pa mu takrat Merklova ni dovolila. Prepoved je utemeljila z razlago, da bi potem lahko tam govoril vsakdo, ki si želi, Obama pa je bil takrat le predsedniški kandidat. Obama še posebej po osvojitvi drugega mandata na volitvah lani novembra, ko so ankete pokazale, da bi zanj volilo več kot 80 odstotkov Nemcev, že dolgo ni več kdorkoli.

Vprašanje se seveda postavlja, kakšno podporo ima Obama danes. Navdušenje nad njim se namreč tako v Nemčiji kot tudi drugod po Evropi ohlaja. V Evropi vlada nezadovoljstvo zaradi taborišča Guantanamo in uporabe brezpilotnih letal. Po razkritju programov nadzora nad telefonskimi pogovori in internetom s strani NSA pa ljudje tudi niso zadovoljni, ker vohuni za njimi v slogu "velikega brata".

Glavna tema pogovorov vendarle gospodarstvo Ameriška stran je napovedala, da pričakujejo pogovor o nadzornih programih in nemška stran je ameriški že poslala seznam vprašanj, na katera želi odgovore. Kljub odmevnosti pa naj bi bil vohunski program ameriške vlade le manjša ovira tokratnega obiska. Glavni del pogovora med Merklovo in Obamo bo sicer zadeval gospodarstvo. času, ko so številne evropske države ujete v recesiji, ZDA in Nemčija dosegata gospodarsko rast, čeprav počasno in kljub uvodoma različnim pristopom. Merklova je tako malce popustila pri odločnem vztrajanju pri zategovanju pasu, ZDA pa so doleteli avtomatični proračunski varčevalni ukrepi. Nemška kanclerka in ameriški predsednik se bosta v Berlin namenila iz Severne Irske, kjer poteka srečanje G8.

Ne spreglejte