Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boris Berezovski smrt samomor

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 11.42

8 let

Ob truplu Berezovskega naj bi našli šal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po smrti Borisa Berezovskega se vse glasnejše govorice, da je bil umorjen. Ruskega oligarha so v Veliki Britaniji našli mrtvega v zaklenjeni kopalnici, za seboj naj ne bi pustil poslovilnega pisma.

Policija je sporočila, da ni dokazov o vpletenosti tretje strani v smrt Berezovskega, detektivi pa znance pokojnega oligarha zaslišujejo glede njegovega mentalnega stanja v dneh pred smrtjo, kar naj bi nakazovalo, da so preiskovalci prepričani, da si je življenje vzel sam. Vendar pa dolgoletni znanci glasnega kritika Kremlja in ruskega predsednika Vladimirja Putina ne verjamejo, da je storil samomor. Številni so prepričani, da je bil umorjen. "Boris je bil borec, samomor preprosto ni v njegovem DNK-ju," je prepričan pisatelj Jurij Felštinski, ki je oligarha poznal 15 let. Berezovski naj bi bil zadnjih nekaj mesecev depresiven, potem ko je izgubil drago tožbo proti Romanu Abramoviču, še enemu ruskemu oligarhu, ki se je preselil v Veliko Britanijo, in po razhodu s svojo partnerico Jeleno Gorbunovo. Vendar po njegovi smrti na domu blizu Ascota po pisanju New York Timesa, ki se sklicuje na neimenovani vir, niso našli poslovilnega pisma. Nekdanja žena Berezovskega Galina, ki je lastnica hiše, v kateri so ga našli mrtvega, je prispela na prizorišče, ko so tam že bili reševalci. Prijateljem naj bi zaupala, da je bil ob njegovem truplu šal. "Boris je bil zadavljen. Ali se je zadavil sam ali pa mu je kdo pomagal. Vendar ne verjamem, da je šlo za samomor. To ni bila navadna smrt," je prepričan Nikolaj Gluškov po pogovoru z Galino. Daily Telegraph poroča, da je bil Berezovski oblečen, na prizorišču pa ni bilo krvi. Njegovo truplo je v soboto, 23. marca, okoli tretje ure popoldne odkril član njegovega osebja, domnevno telesni stražar, ki svojega delodajalca ni videl od pol enajste ure zvečer prejšnji dan. Telesni stražar naj bi opazil mobilni telefon Berezovskega, ki je ležal nekje v hiši, na njem pa nekaj neodgovorjenih klicev.

"Nenavadno je bilo, da Boris ni odgovarjal na klice. Telesni stražar je spoznal, da je nekaj narobe in hotel preveriti v kopalnici, a ugotovil, da so vrata zaklenjena. Ker se na trkanje ni nihče odzval, je vdrl. Boris je ležal na tleh mrtev, v svojih oblačilih. Stražar se ga je dotaknil, bil je hladen. Lahko bi bila kap, lahko bi bil srčni napad. Boris bi celo lahko storil samomor. Zame je gotovo, da so Borisa ubila leta in leta, ko so ruske oblasti po njem zlivale gnojnico," je povedal Jurij Dubov, pisatelj in eden najboljših prijateljev Berezovskega. Berezovski je obogatel v času, ko je Rusijo vodil Boris Jelcin, z njegovim naslednikom Putinom pa sta se sprla. V Veliko Britanijo je odšel, ker se je doma bal sodnega preganjanja.

Vdova nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je bil v Londonu leta 2006 umorjen z radiokativnim polonijem, je dejala, da je imel Berezovski številne sovražnike in da je malo verjetno, da je storil samomor. Marina Litvinenko, prijateljica Berezovskega, je britanskim medijem povedala, da je bil oligarh štiri tedne pred smrtjo bolje razpoložen.

Policija se na različna poročanja otoških medijev ni odzvala.

Po smrti Berezovskega so njegovo hišo pregledali strokovnjaki, če bi v njej morda bile sledi radioaktivnih snovi, ki pa jih niso našli.

Ne spreglejte