Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2021,
7.32

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,04

20

Natisni članek

virus COVID-19 Koronavirus ZDA

Torek, 23. 2. 2021, 7.32

3 leta, 1 mesec

Porast okužb pri sosedih: novi virus se spet hitro širi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,04

20

Koronavirus v Avstriji | V Avstriji spet beležijo porast okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

V Avstriji spet beležijo porast okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

V Avstriji se novi koronavirus očitno spet hitreje širi. V zadnjih 24 urah so v državi zabeležili 1.727 novih primerov okužbe, medtem ko so jih v preteklem tednu v povprečju potrdili 1.747 dnevno. Pri naših severnih sosedih se ob tem povečuje tudi število bolnikov s covid-19, ki potrebujejo intenzivno nego. V državi se že nekaj časa širi britanska različica novega koronavirusa, na Tirolskem pa strokovnjake skrbi južnoafriški sev virusa. Na Solnograškem medtem poročajo o sumu na brazilski sev virusa. 

17:26

V Stockholmu za maske

17:26

V Italiji okrepitev cepljenja

17:24

Na Severnem Irskem afriški sev

17:23

Ukrajina prejela prva cepiva

17:20

Polne bolnišnice na Češkem

17:18

EU zahteva pojasnila glede mej

11:22

Na Hrvaškem 343 novih okužb

11:08

Precepljenost do poletja?

09:53

Cepljenje tudi v Afganistanu

09:22

Pozitivni učinki cepiv

  • 17:26

    V Stockholmu za maske

    Oblasti v Stockholmu so danes prebivalcem svetovale, naj nosijo zaščitne maske. V luči porasta novih okužb z novim koronavirusom priporočajo nošenje mask na javnem prevozu in v nekaterih prostorih.

    "Želimo si, da ljudje nosijo maske na javnem prevozu cel dan," je povedala regionalna zdravnica za nadzorovanje okužb Maria Rotzen Ostlund. To priporočajo tudi v nekaterih prostorih, kot so frizerski saloni, lekarne in trgovine z živili, po potrebi tudi na delovnih mestih.

    Priporočilo je stopilo v veljavo nemudoma in bo veljalo do 22. marca. Švedska je ubrala drugačno pot v pandemiji covid-19, saj je namesto z ukrepi skušala ljudem priporočati, kako ravnati. Liberalno politiko so pospremile višje številke okužb in smrti v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami. Po vrhuncu v decembru so se razmere začele umirjati, vendar ostaja epidemiološka slika slaba, piše STA.

  • 17:26

    V Italiji okrepitev cepljenja

    Italijanska vlada namerava okrepiti potek cepljenja proti covid-19, zato proučuje možnosti lastne proizvodnje cepiva. Iz pokrajin Bergamo in Brescia v deželi Lombardija medtem poročajo o ponovnem porastu novih okužb z novim koronavirusom. Nekatere občine v Bergamu ter celotna pokrajina Brescia so se zaradi tega obarvale oranžno.

    V nekaterih občinah v Bergamu ter pokrajini Brescia bodo poslej v veljavi strožji protikoronski ukrepi, so danes sporočile lokalne zdravstvene oblasti Lombardije. Šole in vrtci tako zapirajo vrata, poleg njih pa še bari, restavracije in večina trgovin. Domovanje je mogoče zapustiti samo v primeru najnujnejših opravkov, kot sta nakupovanje in obisk zdravnika.

    "V Brescii smo pred tretjim valom okužb," so še posvarile pristojne deželne oblasti. Bergamo in Brescia sta bili v prvem valu epidemije covid-19 marca in aprila lani najbolj prizadeti italijanski pokrajini.

    Italija bo od srede tudi zaostrila protikoronske ukrepe na obmejnih območjih s Francijo. V nekaterih obmejnih občinah med ligurijskim obalnim mestom Ventemiglia in San Remom bodo ti veljali do 5. marca. Šole bodo zaprte, prepovedana bo tudi prodaja hrane za domov ter alkoholnih pijač. Prav tako prebivalci ne bodo smeli zapustiti lastnih občin. Na tak način želi Italija preprečiti, da bi se val okužb z juga Francije prenesel v Ligurijo.

    Nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghia si poleg tega prizadeva okrepiti cepljenje proti covid-19. Razmišlja tudi o možnostih lastne proizvodnje cepiva. Predsednik italijanske farmacevtske zbornice Massimo Scaccabarozzi je za današnji časnik La Stampa ocenil, da so italijanska podjetja načeloma sposobna za proizvodnjo cepiv, a bo potrebnih v najboljšem primeru najmanj štiri do šest mesecev, da bi prva cepiva tudi proizvedli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Scaccabarozzi naj bi se o tem v četrtek pogovarjal z ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem. V Italiji z okoli 60 milijoni prebivalcev so doslej proti covid-19 cepili približno 3,6 milijona ljudi. Od začetka epidemije je v državi umrlo več kot 95 tisoč covidnih bolnikov, navaja STA.

  • 17:24

    Na Severnem Irskem afriški sev

    Na Severnem Irskem so potrdili tri primere okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa. Tamkajšnje zdravstvene oblasti ocenjujejo, da je tveganje, da se bo ta različica virusa širila naprej, trenutno majhno.

    Severnoirski minister za zdravje Robin Swann je spomnil, da je pred časom jasno povedal, da je potrditev primera južnoafriške različice virusa na Severnem Irskem neizogibna. "Ta razvoj pa ne pomeni, da bo ta različica postala najbolj razširjena ali prevladujoča na Severnem Irskem," je dejal.

    V Združenem kraljestvu so prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa potrdili v Angliji konec decembra. Na Škotskem so pet primerov potrdili v začetku februarja. V Walesu so 8. februarja potrdili 13 primerov, poroča STA.

  • 17:23

    Ukrajina prejela prva cepiva

    Po več zamudah je Ukrajina danes prejela prvo pošiljko cepiva proti covid-19. Letalo s pol milijona odmerki cepiva družbe AstraZeneca, ki ga je proizvedel indijski Serum Institute, je danes pristalo v Kijevu. S cepljenjem nameravajo začeti takoj, ko bo to možno.

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju zagotovil, da bodo čim prej začeli cepljenje. Minister za zdravje Maksim Stepanov je na Facebooku zapisal, da bodo tovor s cepivi pregledali po nujnem postopku, nakar ga bodo razposlali po državi, da bodo lahko začeli cepljenje.

    V okviru petstopenjskega načrta cepljenja bodo najprej z mobilnimi enotami cepili okoli 367 tisoč ljudi iz prioritetne skupine. Med njimi so zdravstveni delavci, ki so v stiku s covidnimi bolniki, in ranljive skupine, to so starejši od 60 let in tisti s kroničnimi boleznimi.

    Zelenskega so sicer kritizirali, saj da mu ni uspelo prej zagotoviti cepiva za državo. Predsednik je za zamudo okrivil zahodne države, ki so si rezervirale cepivo in prosil Evropsko unijo za pomoč.

    Sprva so nameravali začeti kampanjo cepljenja v sredini februarja, vendar je zamujala dostava cepiva. Ukrajina pričakuje še osem milijon odmerkov, ki jih pripada v okviru programa za pravično deljenje cepiva Covax.

    Država si je uspela zagotoviti še skupno 17 milijonov odmerkov cepiva Novavaxa in AstraZeneca. V Ukrajini so doslej potrdili več kot 1,3 milijona okužb z novim koronavirusom, za posledicami okužbe je umrlo več kot 25 tisoč ljudi, poroča STA.

  • 17:20

    Polne bolnišnice na Češkem

    Število bolnikov s covid-19, ki potrebujejo intenzivno bolnišnično nego, je na Češkem znova nevarno naraslo. Intenzivni oddelki so namreč polni in se bližajo robu zmogljivosti, je sporočilo češko ministrstvo za zdravje. Za pomoč bi zato Praga lahko zaprosila sosednjo Nemčijo.

    Češka je sicer država, ki je po številu novih okužb na 100 tisoč prebivalcev v minulih 14 dneh - ta incidenca se nevarno približuje tisoč - v pandemiji ne le najhuje prizadeta država v EU, ampak tudi na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP, sklicujoč se na lastne podatke. Po številu smrti zaradi covid-19 jo medtem prekaša le sosednja Slovaška.

    Medtem ko v prvem valu pandemije lani spomladi Češka ni bila med najhuje prizadetimi, se že vse od poletja bolj ali manj bori z zelo visokim številom okuženih in tudi umrlih. Od začetka pandemije so potrdili že več kot 1,16 milijona okužb in več kot 19.500 smrti.

    Z današnjim dnem je v državi z 10,7 milijona prebivalcev na intenzivnih oddelkih bolnišnic več kot 1.300 bolnikov s covid-19, od tega jih je 660 na ventilatorjih, "visoko število" pa celo na napravah za ohranjanje življenjskih funkcij.

    "Na intenzivni negi nam bo kmalu zmanjkalo kapacitet," je zato danes opozoril namestnik ministra za zdravje Vladimir Černy. Kot je dejal, sedanjih standardov oskrbe na noben način ne morejo več ohranjati, poleg tega prihaja tudi do nevarnih zakasnitev in preložitev zdravstvene oskrbe bolnikov, ki nimajo covid-19.

    Češka vlada bi morala zato po njegovih besedah zdaj uradno zaprositi sosednjo Nemčijo, da sprejme del bolnikov, predvsem tiste iz huje prizadetih zahodnih regij Češke.

    Češki minister za zdravje Jan Blatny je bil sicer pred dvema tednoma tarča kritik, ker je zavrnil ponudbo Nemčije, da Češki pomaga razbremeniti preobremenjeno bolnišnico v zahodnem mestu Cheb.

    Češka vlada je sicer odločila, da bodo morali ljudje od prihodnjega četrtka v javnih zgradbah, trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2 ali če to ne bo mogoče, dve "navadni" zaščitni maski hkrati.

    Na Češkem je še vedno v veljavi zaprtje javnega življenja, odprte so le nujne trgovine in storitve. Z izjemo vrtcev in prvih dveh razredov osnovne šole so zaprte tudi šole. Tri območja, kjer so razmere še posebej zaskrbljujoče, to je v mestih Cheb, Sokolov in Trutnov, je vlada popolnoma zaprla, piše STA.

  • 17:18

    EU zahteva pojasnila glede mej

    Evropska komisija od šestih držav članic zahteva pojasnila glede nadzora na njihovih mejah, ki so ga uvedle z namenom zajezitve novega koronavirusa. Pojasnila je med drugim zahtevala od Nemčije, in sicer zaradi omejitev na mejah s Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko, ter Madžarske.

    Komisija je v ponedeljek pisala Nemčiji, Madžarski, Danski, Belgiji, Finski in Švedski, ki imajo trenutno na svojih mejah strožje ukrepe, kot so predvideni v priporočilih, usklajenih na ravni EU, je na novinarski konferenci v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Christian Wigand. Bruselj je v teh pismih predstavil, kaj jih skrbi glede ukrepov v posamezni članici.

    "Poudarili smo, da morajo biti omejitve svobode gibanja nediskriminatorne in sorazmerne. Pozivamo jih, da ukrepe bolj uskladijo s priporočili Sveta EU, o katerih smo se uskladili," je poudaril Wigand. Pojasnil je, da brez usklajenega pristopa med članicami tvegajo motnje pri prostem gibanju in dobavnih verigah.

    Kot so poročale tuje tiskovne agencije, je komisija v pismu Nemčiji izrazila zaskrbljenost zaradi nadzora na mejah s Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko. "Verjamemo, da je povsem upravičen cilj Nemčije - zaščito javnega zdravja med pandemijo - mogoče doseči tudi z manj restriktivnimi ukrepi," so zapisali.

    Nemčija je Češko, Slovaško in Tirolsko 14. februarja razglasila za območja z novimi, bolj nalezljivimi različicami novega koronavirusa. V Nemčijo lahko od tam vstopajo le nemški državljani ali tisti s prebivališčem oz. dovoljenjem za bivanje v Nemčiji. Izjeme veljajo le za medicinsko osebje, voznike tovornih vozil in drugo osebje v mednarodnem transportu blaga. A tudi oni se morajo ob prehodu meje obvezno registrirati in pokazati negativen izvid testa na okužbo s koronavirusom, ki ni starejši od 48 ur.

    Komisija je med drugim v pismu za vprašljive označila določbe glede voznikov tovornjakov, ki morajo negativen izvid testiranja predložiti tudi, če zgolj prečkajo to območje. Poleg tega so v Bruslju nezadovoljni z izjemami, za katere ne velja prepoved vstopa. Med njimi namreč ni družin, ki živijo na različnih straneh meje. Prav tako se zdi, da člani Evropskega parlamenta in predstavniki vlad ne morejo prečkati Nemčije, da bi se udeležili srečanj na ravni Evropske unije.

    V pismu je Evropska komisija poudarila tudi, da so doslej na Češkem in Slovaškem glede na podatke Evropskega centra za obvladovanje in nadzor bolezni (ECDC) potrdili malo primerov britanske različice novega koronavirusa. V več drugih članicah EU je okužb več. Zato so Berlin zaprosili za dodatna pojasnila, zakaj so ti dve državi uvrstili na seznam območij z novimi različicami.

    Tiskovni predstavnik komisije Wigand je na novinarski konferenci pojasnil, da imajo članice deset dni časa za odgovor. "Za nas je cilj najti rešitve čim prej. Verjamemo, da je to tudi v interesu držav članic. Verjamemo, da bomo našli rešitev in da ne bo treba sprejeti pravnih ukrepov," je poudaril.

    V Nemčiji, ki je danes podaljšala ukrep na meji s Češko in Tirolsko, so zavrnili kritike. Podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas je izrazil pričakovanje, da bodo v pogovorih z Nemčijo našli rešitev. "Vidimo premik nemške vlade, da bi prišli do konsenza," je povedal za nemško tiskovno agencijo dpa.

    Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je bila jasna, da od Berlina pričakuje, da bo spoštoval priporočila, o katerih so se dogovorile članice, in bo pustil kolikor se da odprte meje, piše STA.

  • 11:22

    Na Hrvaškem 343 novih okužb

    Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 6.879 opravljenih testih potrdili 343 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 13 bolnikov z boleznijo covid-19, so sporočili pri hrvaškem nacionalnem štabu civilne zaščite. Kljub rahlemu porastu dnevnega števila okužb na Hrvaškem prvega marca pričakujejo dodatno sprostitev ukrepov.

    Število okužb je bilo danes nekoliko višje kot prejšnji torek, ko so po 6.686 testih potrdili 274 okužb. Predprejšnji torek so ob 6.878 testih potrdili 283 okužb. V državi je trenutno 2.201 aktivih primerov okužbe.

    V bolnišnicah se zdravi 786 bolnikov z boleznijo covid-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 67 ljudi. V samoizolaciji je 11.384 državljanov. Skupaj so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 240.360 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 5.462 bolnikov s covid-19, poroča STA.

  • 11:08

    Precepljenost do poletja?

    Na Portugalskem želijo imeti poleti proti bolezni covid-19 cepljenih 70 odstotkov prebivalcev, je v ponedeljek sporočila tamkajšnja ministrica za zdravje Marta Temido. Do zdaj je v državi z deset milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva dobilo okoli 294 tisoč ljudi, oba odmerka pa 106 tisoč. Koordinator nacionalnega programa za cepljenje Henrique Gouveia e Melo je dejal, da bi imunost lahko dosegli avgusta ali v začetku septembra, če bo na voljo dovolj cepiva, poroča STA.

  • 09:53

    Cepljenje tudi v Afganistanu

    V Afganistanu se je danes začela kampanja cepljenja proti bolezni covid-19, v okviru katere nameravajo cepiti več sto tisoč ljudi. Cepljenje se je začelo, čeprav državo skoraj vsak dan pretresajo napadi upornikov. Prva je odmerek cepiva dobila znana novinarka Anisa Šahid, nato pa so se cepili zdravnik in dva pripadnika varnostnih sil, poroča STA.

    Slovesnosti ob začetku kampanje cepljenja se je udeležil tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani. "Čestitam Afganistancem za začetek prve faze cepljenja proti covid-19 s 500 tisoč odmerki cepiva. To je velika priložnost za afganistanski narod," je dejal Gani. Afganistan je v začetku meseca od Indije prejel 500 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece.

  • 09:22

    Pozitivni učinki cepiv

    Cepiva že po prvem odmerku zmanjšajo možnost za okužbo z novim koronavirusom in hospitalizacijo zaradi bolezni covid-19, sta pokazali dve študiji, ki so jih izvedli v Združenem kraljestvu. Avtorji študij in pristojne britanske oblasti so te ugotovitve označili za zelo spodbudne.

    Analiza angleškega urada za javno zdravje je pokazala, da cepivo, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, po prvem odmerku tveganje za okužbo s koronavirusom zmanjša za 70 odstotkov. Po drugem odmerku je tveganje manjše za 85 odstotkov, poroča STA.

Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev je v Avstriji spet narasla in znaša 137,4 okužbe. Prejšnji teden so skupaj potrdili 12.232 novih okužb. Število aktivno okuženih je z današnjim dnem naraslo na 16.923. Tako visoko je bilo nazadnje pred dobrim mesecem dni, poroča STA. V zadnjih 24 urah so potrdili 1.727 novih okužb. To je 300 več kot prejšnji torek in 530 več kot predprejšnji torek. Največ novih okužb so sicer v ponedeljek potrdili v Spodnji Avstriji, sledita pa ji Dunaj in Štajerska.

Število obolelih za covid-19 na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic je za pet odstotkov višje kot prejšnji teden. Bolnišnično oskrbo trenutno potrebuje 1.362 bolnikov, kar je 53 več kot v ponedeljek. Od tega je 271 bolnikov na intenzivni negi, kar je 13 več kot minuli teden. V zadnjih 24 urah je za boleznijo umrlo 37 bolnikov. V Avstriji se sicer že nekaj časa širi britanska različica novega koronavirusa, predvsem na Tirolskem pa strokovnjake skrbi tudi širjenje južnoafriške različice. Na Solnograškem poročajo tudi o sumu na brazilski sev virusa, ki pa ga morajo še dokončno potrditi.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V ponedeljek potrdili 899 novih okužb

V ZDA za boleznijo covid-19 umrlo že več kot pol milijona ljudi

Število smrtnih žrtev bolezni covid-19 v ZDA je v ponedeljek leto dni po izbruhu epidemije v državi preseglo pol milijona, kar je največ od vseh držav na svetu. Število okužb in smrti v ZDA sicer še naprej pada. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do ponedeljka zvečer z novim koronavirusomom v ZDA okužilo 28,2 milijona ljudi, umrlo pa jih je 500.236. V ponedeljek je bilo novih okužb 56.500, smrtnih primerov pa 1.250. To je velik padec v primerjavi z januarjem, poroča STA.

Ameriški predsednik Joe Biden je pripravil posebno slovesnost v počastitev spomina na umrle. "Velikokrat slišimo, kako ljudi opisujejo kot navadne Američane. To ne obstaja. Vsi ti ljudje so bili izjemni. Kar naenkrat so številni zadnjič vdihnili povsem sami," je o smrtnih žrtvah bolezni covid-19 v Beli hiši dejal Biden, ki ima dovolj izkušenj z osebnimi tragedijami, saj je v prometni nesreči najprej izgubil prvo ženo in hčerko, kasneje pa je za rakom umrl njegov odrasli sin.

"Ne smemo postati topi na bolečino. Življenj ne smemo obravnavati kot statistike ali kot obris ali novico," je dejal ameriški predsednik Joe Biden. | Foto: Reuters "Ne smemo postati topi na bolečino. Življenj ne smemo obravnavati kot statistike ali kot obris ali novico," je dejal ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters

"To še predobro poznam. Vem, kako je to, ko nisi zraven, ko se zgodi. Vem, kako je, ko jih ne moreš držati za roke, ko te gledajo v oči in počasi odidejo," je dejal Biden, a ob tem dodal, da bodo prišli boljši časi. "Ta država se bo spet smejala. Spet bo videla sončne dni in poznala veselje. Ko se bo to zgodilo, se bomo spomnili vsake osebe, ki smo jo izgubili, njihovih življenj in najdražjih, ki so jih pustili za seboj," je poudaril ameriški predsednik.

"Ne smemo postati topi na bolečino. Življenj ne smemo obravnavati kot statistike ali kot obris ali novico. Moramo počastiti mrtve, a tudi skrbeti za žive," je dejal Biden, ki je v spomin na mrtve ukazal spustiti zastave po ZDA na pol droga za pet dni. Po govoru se je udeležil slovesnosti prižiganja sveč v spomin na umrle pred Belo hišo. Prižgali so jih 500, vsaka pa simbolizirala tisoč izgubljenih življenj.

Protesti v Mjanmaru
Novice Mjanmar: G7 in EU obsodili nasilje vojaške hunte nad protestniki

Novi virus terjal toliko smrtnih žrtev kot tri vojne skupaj

Novi koronavirus je v ZDA do zdaj terjal toliko mrtvih kot druga svetovna vojna, korejska in vietnamska vojna skupaj. Prebivalci ZDA so danes močno razdeljeni. Velik del podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa pandemije in ukrepov za zajezitev virusa še vedno ne jemlje resno, pa čeprav je anketa centra Pew pokazala, da 54 odstotkov Američanov pozna nekoga, ki je umrl za boleznijo covid-19 ali je moral zaradi tega v bolnišnico.

Ko je Biden prisegel kot novi ameriški predsednik, je bolezen covid-19 zahtevala 400 tisoč življenj, samo v mesecu dni pa je umrlo dodatnih sto tisoč ljudi. Za razliko od Trumpa se Biden ne izogiba tragični statistiki. Kljub pospešenemu cepljenju v Beli hiši pričakujejo, da bo do konca pandemije zaradi covid-19 umrlo še najmanj 90 tisoč bolnikov, poroča STA.

Ne spreglejte