Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2021,
9.51

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

27

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 23. 2. 2021, 9.51

3 leta, 2 meseca

V ponedeljek potrdili 899 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

27

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V ponedeljek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 4.369 PCR-testih potrdili 899 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 20,6 odstotka. Opravili so tudi 35.320 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi.

10:35

Boljše razmere v bolnišnici NM

  • 10:35

    Boljše razmere v bolnišnici NM

    V Splošni bolnišnici Novo mesto je danes hospitaliziranih 34 covid bolnikov, od tega šest na intenzivnem oddelku.

    "Zelo smo veseli, da se razmere v naši bolnišnici izboljšujejo in se število hospitaliziranih zmanjšuje. Število covid pacientov se je zmanjšalo na dobro tretjino oz. v povprečju na 30 - 35 hospitaliziranih covid bolnikov, od tega od 6 - 8 bolnikov na intenzivnem oddelku," so zapisali v bolnišnici. Ob tem so dejali, da jim te številke omogočajo, da ob upoštevanju vseh preventivnih varnostnih ukrepov, pričnejo z izvajanjem rednega programa.

    "Covid oddelek zaenkrat ostaja v stari interni stavbi ter na intenzivnem oddelku, medtem, ko pljučno-infekcijsko stavbo odpiramo za redne paciente," še pravijo.

    Največ čakalnih dob beležijo na področju ortopedije, žilnih posegov, kardiologije in funkcionalne diagnostike. "Predvsem na področju kardiologije oz. internistike ocenjujemo, da se bo čakalna doba na žalost še povečala, zaradi pacientov, ki so Covid sicer preboleli, k nam pa se vračajo zaradi zapletov, ki so značilni tudi po preboleli bolezni."

    "Virus in varnostni protokoli ostajajo del našega vsakdana. Kljub bolj sproščenim dnem, lahko vsak od nas pripomore, da ne bo dodatnih zaostrovanj in da bo naše zdravstvo lahko ponovno v čim večji meri normalno delovalo. Skušajmo ohraniti to, za kar smo se dolge mesece borili in ostanimo zdravi," so še dodali.

V bolnišnicah se zdravi 567 ljudi, od tega 107 na intenzivni negi. V ponedeljek je umrlo še 8 ljudi, skupaj že 3.792.

2302 | Foto:

V Sloveniji je trenutno 11.593 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 767.

3253 | Foto:

Več okužb kot pred tednom dni

V ponedeljek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 899 ljudeh, kar je 157 več kot v ponedeljek pred tednom dni (742). Po podatkih sledilnika za covid-19 gre za 21-odstotno rast glede na prejšnji ponedeljek, kar je po njihovem mnenju "vsekakor napačna smer".

Slabše v le štirih evropskih državah

Višjo štirinajstdnevno incidenco v Evropi beležijo le v Španiji, na Češkem, Portugalskem in v Latviji, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). "Razmere v Sloveniji resnično niso tako stabilne, kot bi si želeli," je včeraj dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

Zadnja napoved: konec marca bi lahko prešli v rumeno fazo

Slovenija je trenutno v oranžni fazi epidemije. V rumeno fazo, kjer so predvidena nova sproščanja, bi lahko po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) prešli konec marca. Za vstop v to fazo morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov. 

Na IJS sicer menijo, da epidemija, glede na število pozitivnih testov, stagnira. Zaradi cepljenja rizičnih skupin se bodo bolnice kljub temu še naprej počasi praznile. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno ena.

Nova faza: konec omejitve gibanja ponoči

Rumena faza epidemije predvideva sprostitev še preostalih razredov srednjih šol, nadaljuje se pouk na fakultetah, za vse se odprejo še dijaški in študentski domovi. Prav tako se odprejo še preostale servisne dejavnosti, odpravi se tudi omejitev gibanja ponoči. 

Ne spreglejte