Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
10.18

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

civilisti napad hiša Ukrajina Rusija

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 10.18

2 meseca

733. dan vojne v Ukrajini

Novi ruski napadi na Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
termobarične rakete, TOS-1 a | Ruske sile so izvedle nove napade na ozemlju Ukrajine.  | Foto Reuters

Ruske sile so izvedle nove napade na ozemlju Ukrajine.

Foto: Reuters

Ukrajina je bila v zadnjem dnevu znova tarča ruskih napadov, v katerih je bilo ubitih pet ljudi, najmanj deset pa ranjenih, so danes sporočile regionalne oblasti. O žrtvah so med drugim poročali v regijah Sumi, Dnipropetrovsk in Herson.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:
20.30 V ukrajinskem napadu na Belgorod trije mrtvi
19.54 Macron na srečanju evropskih voditeljev pozval h krepitvi podpore Ukrajini

13.36 Ukrajinska vojska se je umaknila iz vasi blizu Avdijivke
10.15 V novih ruskih napadih na Ukrajino več mrtvih in ranjenih

20.30 V ukrajinskem napadu na Belgorod trije mrtvi

V ukrajinskem napadu z brezpilotnim letalnikom v vasi Počajevo v ruski regiji Belgorod so bile ubite tri osebe, še tri pa ranjene, je danes sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Pojasnil je, da je dron v vasi, ki je od meje z Ukrajino oddaljena manj kot pet kilometrov, zadel avtomobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrajinska vojska je na obrobju vasi Počajevo z brezpilotnim letalom napadla avtomobil. V avtomobilu so bili gradbeni delavci. Na mojo veliko žalost so trije civilisti umrli," je dejal Gladkov.

Regija Belgorod je bila od začetka ruske invazije na Ukrajino že večkrat tarča obstreljevanja kijevskih sil. Tamkajšnje oblasti pa so januarja začele evakuirati nekatere prebivalce iz mesta Belgorod, potem ko je bilo v ukrajinskem napadu konec decembra ubitih 25 ljudi.

19.54 Macron na srečanju evropskih voditeljev pozval h krepitvi podpore Ukrajini

Vedenje Rusije postaja vse bolj agresivno tako na politični ravni kot na fronti, je na današnjem srečanju visokih predstavnikov držav v Parizu, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, izjavil francoski predsednik Emmanuel Macron. Zaveznice je ob tem pozval k okrepitvi pomoči Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Splošno spoznanje danes je, da je ogrožena varnost vseh nas," je v Elizejski palači približno 25 visokim predstavnikom držav povedal Macron. Ob tem je opozoril, da vojna v Ukrajini vstopa v tretje leto, vedenje Moskve na politični ravni in na fronti pa postaja vse bolj agresivno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V luči tega je zaveznice pozval k okrepljeni podpori Ukrajine. "Smo namreč v procesu zagotavljanja naše varnosti danes in jutri," je še dodal.

Med približno 25 voditelji in visokimi predstavniki držav, ki so se udeležili konference, so med drugim tudi nemški kancler Olaf Scholz, poljski predsednik Andrzej Duda, pa tudi slovenski premier Robert Golob. Udeležence je prek videopovezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Srečanje v Parizu je sicer priložnost, da udeleženci ponovno potrdijo svojo enotnost in odločenost pri podpori Ukrajine v njenem boju proti ruski agresiji, je pred srečanjem sporočilo francosko predsedstvo.

Neimenovani francoski uradnik je medtem za AFP pojasnil, da mora srečanje ovreči vsak vtis, da stvari propadajo po neuspehih Ukrajine na bojišču. "Putinu želimo poslati jasno sporočilo, da v Ukrajini ne bo zmagal. Tudi če nove napovedi pomoči ne bodo načrtovane, bodo udeleženci proučili načine za boljše in odločnejše ukrepanje, je še dodal.

13.36 Ukrajinska vojska se je umaknila iz vasi blizu Avdijivke

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da se je umaknila iz vasi Lastočkine, ki leži zahodno od mesta Avdijivka v regiji Doneck. Vas so po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi že zavzele ruske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Enote ukrajinskih oboroženih sil so se umaknile iz vasi Lastočkine, da bi organizirale obrambo na liniji Orlivka, Tonenke, Berdiči," je pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Dmitro Lihovij. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so ruske sile napredovale v regiji Doneck in zavzele vas Lastočkine.

Vas Lastočkine se sicer nahaja približno pet kilometrov zahodno od Avdijivke, ki jo je Moskva zavzela 18. februarja po umiku ukrajinskih sil.

Proruski voditelj regije Doneck Denis Pušilin je medtem danes sporočil, da je Avdijivka v celoti "očiščena ukrajinske vojske". "Vendar to ne pomeni, da je očiščena min in da tam ni nevarnosti," je nadaljeval in opozoril, da še vedno obstaja nevarnost zračnih napadov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Rusija je po več mesecih znova prešla v ofenzivo. V torek je ruski obrambni minister Sergej Šojgu zatrdil, da je Moskva ponovno zavzela vas Krinki, majhno ukrajinsko mostišče v regiji Herson na vzhodnem bregu reke Dneper, ki je sicer pod nadzorom ruskih sil. V četrtek naj bi prevzela nadzor tudi nad vasjo Pobeda v Donecku. Ukrajinska vojska je rusko zavzetje obeh krajev že zanikala.

10.15 V novih ruskih napadih na Ukrajino več mrtvih in ranjenih

Kot je davi na Telegramu sporočila vojaška uprava regije Sumi na severu Ukrajine, je v napadu na vas Junakivka v svoji hiši umrl zakonski par. Uničena je bila tudi stanovanjska zgradba, pet ljudi pa poškodovanih. Med napadom so bile uporabljene vodene letalske bombe, poročajo ukrajinski mediji.

Aleksej Navalni
Novice Izbrskali še nikoli objavljen intervju z Aleksejem Navalnim

Iz osrednje ukrajinske regije Dnipropetrovsk po napadu z brezpilotnim letalnikom poročajo o štirih ranjenih. V napadih na regionalno prestolnico Dnipro je bilo poškodovanih tudi deset domov in več vozil.

Ruske sile so z brezpilotnimi letalniki, topništvom in raketami v regiji obstreljevale tudi mesto Nikopol, ki leži ob Dnepru ter je pogosto tarča ruskih napadov. V napadu so ubili moškega, potem ko je letalnik odvrgel eksploziv v bližini njegovega tovornjaka, je poročal portal Kyiv Independent.

V regiji Herson sta bila v ruskih napadih v preteklem dnevu ubiti dve osebi, ena pa ranjena, je sporočil guverner Hersona Oleksandr Prokudin.

Napad na Kijev
Novice Šokantni prizori, ki jih bo nemogoče pozabiti #video

Na območju Harkova na severovzhodu države so ruske sile po besedah guvernerja Olega Sinegubova obstreljevale mesto Pisočin, pri čemer so bili zadeti silosa in kmetijska oprema, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guverner regije Doneck Vadim Filaškin je sporočil, da je bilo v napadih na več mest v regiji, med drugim na Kostjantinivko in Časiv Jar, ranjenih pet ljudi.

Svetlana Tihanovska
Novice Tihanovska: To bolj spominja na vojaško operacijo proti lastnim državljanom
Vladimir Putin
Novice "Putin se ne bo zadovoljil z Ukrajino. Šel bo naprej."
Ne spreglejte