Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2024,
9.43

Osveženo pred

2 dneva, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

Natisni članek

žrtve napad vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 4. 7. 2024, 9.43

2 dneva, 12 ur

Ukrajinci obupali: umaknili so se s strateško pomembne točke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56
Ukrajinski tankist v Časiv Jaru | Umik je sledil ruskim poročilom, da so zavzeli eno od okrožij v mestu.  | Foto Guliverimage

Umik je sledil ruskim poročilom, da so zavzeli eno od okrožij v mestu.

Foto: Guliverimage

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da se je zaradi vdora ruskih sil umaknila iz enega od okrožij v mestu Časiv Jar v regiji Doneck. Umik je sledil ruskim poročilom, da so zavzeli eno od okrožij v mestu. Prevzem nadzora nad celotnim mestom bi lahko pospešil napredovanje ruskih sil v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zadrževanje okrožja Kanal, v katerega je vstopil sovražnik, je postalo nepraktično, saj je ogrožalo življenja naših vojakov. Položaji naših branilcev so bili uničeni. Poveljstvo pa se je odločilo za umik na bolje zaščitene in pripravljene položaje," je pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Nazar Vološin.

Rusija je v začetku tedna sporočila, da so njene sile zavzele eno od okrožij v mestu Časiv Jar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki si jo je Moskva skupaj z regijami Lugansk, Herson in Zaporožje nezakonito priključila jeseni leta 2022.

Mesto Časiv Jar, v katerem je nekoč živelo okoli 12 tisoč ljudi, je približno deset kilometrov od Bahmuta, ki ga je Rusija lani zavzela po eni najdaljših in najbolj krvavih bitk med vojno v Ukrajini. Zavzetje Časiv Jara bi ruski vojski omogočilo nadaljnje napredovanje v regiji, zlasti proti bližnjima krajema Kostjantinivka in Kramatorsk.

Novi napadi in žrtve v Ukrajini 

V ruskem napadu v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine sta bili ubiti dve osebi, še ena pa ranjena, je danes sporočil tamkajšnji guverner Ivan Fedorov. Dodal je, da je Rusija v zadnjih 24 urah izvedla skoraj 400 zračnih napadov na deset naselij v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regija Zaporožje na jugu Ukrajine, ki jo delno zasedajo ruske sile, je bila tako znova tarča ruskih napadov, potem ko je bilo v napadu na mesto Vilniansk v tej regiji pretekli konec tedna ubitih sedem ljudi, še najmanj 31 pa ranjenih. Lokalne oblasti so zatem razglasile dan žalovanja.

Po navedbah ukrajinskih sil je zračna obramba ob tem ponoči prestregla 21 od 22 ruskih dronov v regijah Kijev, Černigiv, Žitomir, Sumi, Poltava in Dnipropetrovsk, piše portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Rusi obtožili Ukrajino za napad na jedrsko elektrarno v Zaporožju 

Rusija pa je že v sredo obtožila ukrajinsko vojsko, da je na jedrsko elektrarno v Zaporožju izstrelila eksplozivne brezpilotne letalnike, ki so zadeli električno razdelilno postajo in ob tem ranili osem ljudi.

Ruska vojska naj bi medtem v napadu z balistično raketo iskander na letalsko oporišče v kraju Dolgintsevo v regiji Dnipropetrovsk uničila ukrajinsko bojno letalo MiG-29 ter več vozil in opreme, kot je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V podobnem napadu je Moskva po lastnih navedbah v torek v ukrajinskem oporišču v kraju Mirgorod uničila pet lovcev tipa u-27.

Olaf Scholz
Novice Scholz: Nemčija s podporo Ukrajini ne bo postala del vojne
Državni zbor
Novice V DZ polemika glede obravnave varnostnega sporazuma z Ukrajino
Napad z droni na Dnipro, Ukrajina
Novice Ruske sile znova silovito napadle Ukrajino
Olena Zelenska
Novice Ženi Zelenskega očitajo, da je kupila pregrešno drag avto: kaj vse je narobe s to zgodbo? #video
Ne spreglejte