Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
10.09

Osveženo pred

1 dan, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

vojna Izrael Hezbolah bolnišnica civilisti

Sreda, 3. 7. 2024, 10.09

1 dan, 23 ur

Hezbolah po smrti poveljnika napadel izraelske položaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Hezbolah | Hezbolah je v izjavi še sporočil, da so njegovi borci v odgovor na napad s sto raketami napadli dva položaja na zasedenem območju na Golanski planoti. Še en povračilni napad pa so izvedli na oporišče na severu Izraela. | Foto Guliverimage

Hezbolah je v izjavi še sporočil, da so njegovi borci v odgovor na napad s sto raketami napadli dva položaja na zasedenem območju na Golanski planoti. Še en povračilni napad pa so izvedli na oporišče na severu Izraela.

Foto: Guliverimage

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je proti Izraelu izstrelilo več kot sto raket. Gre za povračilni napad, potem ko je izraelska vojska ubila enega od višjih poveljnikov tega šiitskega gibanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V izraelskem napadu na avtomobil v libanonskem mestu Tir je bil ubit poveljnik Hezbolaha, pristojen za enega od treh sektorjev v južnem Libanonu, je za AFP povedal vir blizu gibanja. Skupina, ki jo podpira Iran, pa je sporočila, da je bil ubit poveljnik Mohamed Nameh Naser, znan tudi kot Hadž Abu Nameh. To je že druga smrt višjega poveljnika Hezbolaha v nekaj tednih.

Hezbolah je v izjavi še sporočil, da so njegovi borci v odgovor na napad s sto raketami napadli dva položaja na zasedenem območju na Golanski planoti. Še en povračilni napad pa so izvedli na oporišče na severu Izraela.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je za AFP povedal, da je bilo iz Libanona proti Izraelu izstreljenih približno sto raket. Že pred tem pa je izraelska vojska v izjavi potrdila, da je eliminirala Naserja.

Mednarodna skupnost je v zadnjem času vse bolj zaskrbljena zaradi razmer na libanonsko-izraelski meji, saj meni, da bi se konflikt iz Gaze lahko razširil tudi na Libanon. Pretekli teden je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Zahod obtožil podpiranja izraelskih načrtov za širitev konflikta na to državo in posvaril pred katastrofalnimi posledicami.

Od začetka vojne v Gazi je bilo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih že skoraj 500 ljudi, od tega nekaj manj kot sto civilistov. Na izraelski strani so medtem zabeležili okoli 15 smrtnih žrtev med vojaki in nekaj več kot deset med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Izrael odobril zaseg večje količine ozemlja na Zahodnem bregu

Izraelske oblasti so odobrile zaseg približno 12,7 kvadratna kilometra ozemlja na zasedenem Zahodnem bregu in ga razglasile za državno ozemlje, je danes sporočila izraelska organizacija Peace Now. Ob tem je opozorila, da gre za največji zaseg palestinskega ozemlja v zadnjih treh desetletjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Razglasitev državnih zemljišč je ena najpomembnejših metod, ki jih Izrael uporablja za zagotavljanje nadzora nad zemljišči na zasedenih ozemljih. Zemljišče, ki je bilo razglašeno za državno, v očeh Izraela ne velja več za last Palestincev. Poleg tega Izrael državno ozemlje daje v najem izključno Izraelcem," trdi organizacija Peace Now, ki spremlja gradnjo nezakonitih izraelskih naselbin na zasedenem ozemlju.

Po njenih podatkih je Izrael od začetka letošnjega leta za državno ozemlje razglasil že 23,7 kvadratna kilometra Palestine, poroča katarska televizija Al Jazeera.

"Danes je vsem jasno, da konflikta ni mogoče končati brez politične rešitve, ki bi poleg Izraela vzpostavila palestinsko državo. Še vedno pa si izraelska vlada prizadeva, da bi nas oddaljila od miru in ustavitve prelivanja krvi," je še dodala organizacija.

Izrael je zasedel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in območje Gaze v vojni leta 1967. Tamkajšnje gradnje naselbin so v skladu z mednarodnim pravom nezakonite. Kljub nasprotovanju v tujini pa je Izrael v zadnjih desetletjih po vsem Zahodnem bregu zgradil več deset naselbin, kjer ob treh milijonih Palestincev živi okoli 500 tisoč Izraelcev.

Novi izraelski napadi, na Zahodnem bregu zadeli teroristično celico

Izraelska vojska je v torek malo pred polnočjo z dronom ciljala begunsko taborišče Nur Šams na zasedenem Zahodnem bregu in pri tem ubila štiri moške. O več smrtnih žrtvah izraelskih napadov danes znova poročajo tudi iz Gaze, kjer so bili prisiljeni evakuirati vseh 320 pacientov Evropske bolnišnice pri Han Junisu na jugu palestinske enklave.

Han Junis je skupaj z nekaterimi drugi območji na jugu Gaze prizorišče vnovičnega prisilnega razseljevanja palestinskega civilnega prebivalstva, potem ko so izraelske sile tam odredile evakuacijo 250 tisoč ljudi.

Alarmantno stanje v bolnišnicah

Tik ob območju, za katerega je bila odrejena evakuacija, je tudi Evropska bolnišnica, zaradi česar so od tam umaknili vseh 320 pacientov. "V času, ko je dostop do zdravstvene oskrbe nujno potreben, je uničujoče videti bolnišnico s 650 posteljami, ki ne obratuje," je dogajanje na omrežju X komentiral generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Večino pacientov so preselili v bližnjo bolnišnico Naser, ki so jo v času aktualne ofenzive izraelske sile že oblegale in vanjo tudi vdrle. Tam, tako kot drugod po razdejani palestinski enklavi, se zdravstveni delavci spopadajo s pomanjkanjem opreme in zdravil.

"Gaza si ne more privoščiti, da izgubi še več bolnišnic," je še zapisal Tedros in vnovič pozval k premirju.

Izraelske sile medtem še naprej obstreljujejo tudi druge dele enklave. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, je bilo v današnjih napadih na severu in v osrednjem delu Gaze ubitih najmanj deset ljudi.

Z letalom zadeli teroristično celico

Še štiri Palestince v starosti med 20 in 25 let so okupacijske sile v torek zvečer ubile na Zahodnem bregu. Po navedbah izraelske vojske so z letalom zadeli "teroristično celico na območju Nur Šamsa". Kot poroča palestinska tiskovna agencija Wafa, so Izraelci napad izvedli z brezpilotnim letalnikom.

Su-27
Novice ZDA Ukrajini pošiljajo novo ogromno pošiljko orožja
Iran Izrael
Novice Izrael odredil nove evakuacije na jugu Gaze
Gaza, izraelska vojska
Novice Izrael nadaljuje napade v Gazi, nasilje in aretacije na Zahodnem bregu
Ne spreglejte