Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2015,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Savdska Arabija terorizem napad

Četrtek, 5. 2. 2015, 7.44

8 let

Novi dokazi, ki 11. september povezujejo s Savdsko Arabijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odvetniki žrtev terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 so zveznemu sodišču na Manhattnu v sredo predložili nove dokaze, ki potrjujejo povezave med vlado Savdske Arabije in teroristi Al Kaide.

Žrtve in družinski člani pokojnih v največjih terorističnih napadih na ameriških tleh tožijo različne vlade, organizacije in skupine, ki so bile povezane s teroristično mrežo Al Kaido, za milijarde dolarjev odškodnin. Kmalu naj bi bili objavljeni številni novi dokazi, da je Rijad zavestno in neposredno pomagal teroristom.

Veleposlaništvo Rijada v Washingtonu je to že odločno zanikalo.

Izjava 20. terorista Odvetniki naj bi imeli zapriseženo izjavo tako imenovanega 20. terorista 11. septembra Zacariusa Moussaouija, ki so ga zaprli, preden se je lahko pridružil preostalim ugrabiteljem potniških letal, ki so jih zrušili na Pentagon, dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in na travnik v Pensilvaniji.

Moussaoui je tako zaprt že 13 let, v izjavi pa je po poročanju CNN dejal, da mu je bila s strani Osame Bin Ladna naročeno, da ustvari digitalno podatkovno bazo, kjer so bili zabeleženi donatorji Al Kaide in tudi vsote denarja, ki so jih darovali. Pojasnil je, da je bilo na seznamu ogromno pomembnežev, vključno s člani savdijske kraljevske družine.

Sicer francoski državljan Moussaoui naj bi bil za to delo izbran zaradi njegove izobrazbe in znanja angleškega jezika, še piše CNN.

Savdska Arabija: Mussaoui je lažnivec in neuravnovešen kriminalec Odvetniki se sklicujejo tudi na izjave vodilnih članov komisije za preiskavo okoliščin napadov 11. septembra Boba Kerreyja, Boba Grahama in nekdanjega sekretarja mornarice ZDA Johna Lehmana in na številna obveščevalna, kongresna in policijska poročila.

Veleposlaništvo Savdske Arabije je sporočilo, da je Mussaoui lažnivec in neuravnovešen kriminalec, napadi 11. septembra pa so najbolj temeljito preiskan zločin v zgodovini ZDA in do zdaj nobena preiskava ni našla nobenega dokaza o vpletenosti Rijada.

Ne spreglejte