Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sudan

Torek, 27. 3. 2012, 18.25

8 let

Nova trenja med Sudanom in Južnim Sudanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trenja med Sudanom in Južnim Sudanom se vse bolj stopnjujejo, zaradi česar je sudanski predsednik Omar al Bašir odpovedal aprilski vrh z južnosudanskim kolegom Salvom Kiirom.

Sudanska letala že drugi dan zapovrstjo bombardirajo z nafto bogata območja v Južnem Sudanu, predvsem v državi Unity. Napadi za zdaj niso povzročili ne žrtev ne škode na naftni infrastrukturi, je sporočil tamkajšnji minister za informiranje Gideon Gatpan.

"Gre za odziv na ponedeljkov napad s težkim orožjem" Na zunanjem ministrstvu v Kartumu zatrjujejo, da gre za odziv na ponedeljkov napad s težkim orožjem, ki so ga južnosudanske sile izvedle na ključno naftno polje Heglig na sudanskem ozemlju.

Južnosudanski predsednik Kiir je v ponedeljek po drugi strani pojasnil, da so sudanske oborožene sile prisilili v umik čez neoznačeno mejno območje. Prav tako je sporočil, da so njegove sile zavzele omenjeno naftno polje, dele katerega si sicer lastita obe strani.

Ban pozval h končanju spopadov Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je obe strani pozval h končanju spopadov in k spoštovanju že doseženega dogovora o varnosti na mejnem območju.

Ogrožena so življenja 16.000 sudanskih beguncev Zaradi zadnjega bombardiranja v Južnem Sudanu je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) opozoril, da so ogrožena življenja 16.000 sudanskih beguncev. Gre predvsem za skupino sudanskih beguncev, ki so se z gorovja Nuba zatekli v begunsko taborišče Jida v južnosudanski državi Unity. Po mnenju ZN begunsko taborišče Jida zaradi bližine nemirnega območja dolgoročno ni varno.

UNHCR jih je zaradi nadaljevanja nasilja na obmejnem območju že večkrat pozval k umiku, vendar so jih begunci zavrnili, ker da želijo ostati blizu doma.

Ne spreglejte