SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova trenja med Sudanom in Južnim Sudanom

4

termometer

Trenja med Sudanom in Južnim Sudanom se vse bolj stopnjujejo, zaradi česar je sudanski predsednik Omar al Bašir odpovedal aprilski vrh z južnosudanskim kolegom Salvom Kiirom.

Sudanska letala že drugi dan zapovrstjo bombardirajo z nafto bogata območja v Južnem Sudanu, predvsem v državi Unity. Napadi za zdaj niso povzročili ne žrtev ne škode na naftni infrastrukturi, je sporočil tamkajšnji minister za informiranje Gideon Gatpan.

"Gre za odziv na ponedeljkov napad s težkim orožjem" Na zunanjem ministrstvu v Kartumu zatrjujejo, da gre za odziv na ponedeljkov napad s težkim orožjem, ki so ga južnosudanske sile izvedle na ključno naftno polje Heglig na sudanskem ozemlju.

Južnosudanski predsednik Kiir je v ponedeljek po drugi strani pojasnil, da so sudanske oborožene sile prisilili v umik čez neoznačeno mejno območje. Prav tako je sporočil, da so njegove sile zavzele omenjeno naftno polje, dele katerega si sicer lastita obe strani.

Ban pozval h končanju spopadov Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je obe strani pozval h končanju spopadov in k spoštovanju že doseženega dogovora o varnosti na mejnem območju.

Ogrožena so življenja 16.000 sudanskih beguncev Zaradi zadnjega bombardiranja v Južnem Sudanu je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) opozoril, da so ogrožena življenja 16.000 sudanskih beguncev. Gre predvsem za skupino sudanskih beguncev, ki so se z gorovja Nuba zatekli v begunsko taborišče Jida v južnosudanski državi Unity. Po mnenju ZN begunsko taborišče Jida zaradi bližine nemirnega območja dolgoročno ni varno.

UNHCR jih je zaradi nadaljevanja nasilja na obmejnem območju že večkrat pozval k umiku, vendar so jih begunci zavrnili, ker da želijo ostati blizu doma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin