Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Natisni članek

migranti

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 13.37

8 let

Tragedija v Sredozemskem morju: umrlo več sto ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

V Sredozemskem morju se je ob obali Egipta zgodila nova migrantska tragedija. Po najnovejših poročilih, ki pa še niso uradno potrjena, je umrlo tudi več kot 500 migrantov, večinoma iz Somalije, ki so se želeli čez Sredozemlje prebiti v Italijo.

Po poročanju tujih medijev so doslej uspeli rešiti le 41 migrantov, nekatere naj bi prepeljali v Kalamato na jugu Grčije. Preživeli so povedali, da so jih ponoči premestili na drugo plovilo, ko je njihovo potonilo. Kot trdijo, je umrlo okoli 500 ljudi, a obalne straže v regiji tega podatka ne morejo potrditi.

Preživeli - migranti iz Etiopije, Somalije in Egipta - so za BBC povedali, da je okoli 240 prebežnikov izplulo iz libijskega mesta Tobruk, namenjeni pa so bili v Italijo. Na morju so jih preselili na večje plovilo, na katerem je bilo po njihovih ocenah že več kot 300 ljudi. Ta ladja je nato potonila.

Potnike, ki so brodolom preživeli, je rešila tovorna ladja. Njena posadka je povedala, da migranti niso želeli, da jih predajo grškim oblastem, ker so bili namenjeni v Italijo, še navaja BBC.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) sicer dvomi v točnost številk o smrtnih žrtvah. Kot je tvitnil UNHCR, se zdi, da informacija o več sto mrtvih ni točna. Po podatkih Združenih narodov se je na nevarno pot v Evropo letos odpravilo okoli 180 tisoč migrantov, pri čemer jih je 800 umrlo.

Italijanski predsednik Sergio Matarella je v Rimu dejal, da je v novi migrantski tragediji morebiti umrlo več sto ljudi. Evropsko unijo je pozval k premisleku glede svojih politik in stališč do bremen, ki jih v luči migrantske krize nosijo njene južne članice, potem ko se je "zgodila nova tragedija v Sredozemlju, v kateri je očitno umrlo več sto ljudi".

Ne spreglejte