Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2013,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Frančišek splav evtanazija

Sobota, 21. 9. 2013, 16.54

8 let

Nova papeževa ekipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Frančišek je zamenjal nekaj svojih najbližjih sodelavcev. Katoliškim zdravnikom pa je položil na srce, naj zavračajo opravljanje splavov.

Papež Jorge Mario Bergoglio postavlja novo ekipo. Po novem tajniku (nekakšnemu "premierju") je zamenjal še nekaj prefektov, ki imajo podobno vlogo kot vladni ministri.

Zamenjave Za prefekta Kongregacije za kler, ki je eno od najpomembnejših "ministrskih" mest, je imenoval nadškofa Beniamina Stello, do zdaj predsednika Papeške cerkvene akademije. Imenoval je tudi novega generalnega tajnika Škofovske sinode nadškofa Lorenza Baldisserija. Na tem položaju je bil do zdaj Hrvat, nadškof Nikola Eterović. Na otoku Hvaru rojeni Eterović je postal apostolski nuncij v Nemčiji. Gre za enega najpomembnejših položajev v vatikanski diplomaciji, saj ima nemška Cerkev zelo pomembno vlogo v katoliškem svetu. Postavil je tudi novega velikega penitenciarja, kardinala Maura Piacenzo, ki je bil do zdaj prefekt Kongregacije za kler. Gre za položaj predstojnika enega o d treh vrhovnih cerkvenih sodišč, ki se ukvarja s preklici večjih kazni in odpustki. Ta premestitev je najbolj zanimiva, saj je v Vatikanu ne vidijo kot napredovanje, ampak kot korak nazaj ali umik. Novi prefekt za kler je diplomatski veteran Stella, ki je bolj umirjen in pragmatičen kot konservativni Piacenza.

Nova papeževa ekipa nastopa v času tik pred sestankom osmih kardinalov za reformo rimske kurije. Papež po eni strani hiti z reformami, po drugi strani pa glasno zavrača spremembe, ki ne bi bile dobro premišljene.

Ofenziva proti konservativcem Znani ameriški vatikanist John Allen domneva, da spremembe pomenijo tudi upočasnitev prizadevanj Vatikana, da bi se znova združil s t.i. lefevbrovci, kar si je zelo želel prejšnji papež Benedikt XVI. Hkrati imenovanje novega pomočnika na Kongregaciji za doktrino vere, Američana Augustina Di Noie vidi kot približevanje Vatikana zahtevam ženskega gibanja v Cerkvi. Španski El Mundo napoveduje, da se začenja papeževa ofenziva proti konservativcem v rimski kuriji.

Zdravniki naj ščitijo življenje od začetka do konca Papež je malce presenetil z jasnim in odločnim stališčem do splava. Do zdaj so namreč poznavalci poudarjali, da se papež Bergoglio izogiba kočljivim moralnim temam, ki bi mu lahko prinašale negativne točke (splav, kondom in žensko duhovništvo). V petek je sprejel kakih sto zdravnikov, ki so se udeležili mednarodne konference o krščanstvu, babištvu in materinstvu. Nerojenega otroka, ki ga ne želimo, ali na smrt bolnega starostnika, ne moremo kar odvreči, je poudaril papež. Po njegovem mnenju se mora zdravnik vedno zavzemati za zaščito življenja, pa čeprav to pomeni plavanje proti toku in prinaša posledice. "Zdravljenje ni obrt, ampak poslanstvo," je sklenil.

Ne spreglejte