SiolNET. Novice Svet
2,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić

2,56

termometer

Marija Pejčinović Burić
Foto: STA

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je danes s 159 glasovi za novo generalno sekretarko Sveta Evrope izvolila hrvaško zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić. Drugi kandidat, belgijski zunanji minister Didier Reynders je prejel 105 glasov, so na Twitterju sporočili iz te vseevropske organizacije.

Hrvaška ministrica bo na položaju 1. oktobra nasledila Norvežana Thorbjorna Jaglanda, ki je prvič v zgodovini te najstarejše panevropske organizacije za varovanje človekovih pravic, demokracije in vladavine prava na položaju dva petletna mandata.

Marija Pejčinović Burić je podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica od junija 2017. Pred tem je bila med drugim državna sekretarka na zunanjem ministrstvu ter med letoma 2008 in 2011 poslanka. Je članica vladne desnosredinske stranke HDZ.

V prvem nagovoru po izvolitvi je dejala, da si bo prizadevala za mir in blaginjo evropskih državljanov.

Namestnik belgijskega premierja ter zunanji in obrambni minister Reynders iz liberalne stranke je v belgijski vladi na različnih položajih že od leta 1999.

Kandidata je PS SE v izvolitev predlagal Odbor ministrov Sveta Evrope po zaslišanju prvotnih štirih kandidatov.

V prvem nagovoru po izvolitvi je Marija Pejčinović Burić navzočim na zasedanju PS SE v Strasbourgu danes dejala, da si bo prizadevala za mir in blaginjo evropskih državljanov. Vzpodbujala bo dialog med 47 članicami, da bi uresničila glavni cilj Sveta Evrope - mir in blaginjo Evrope, je dejala po poročanju hrvaške tiskovne agencija Hina.

Njeno izvolitev je kot največji hrvaški diplomatski uspeh pri kandidaturah za mednarodne institucije in kot potrditev močnega zunanjepolitičnega položaja Hrvaške že pozdravil hrvaški premier Andrej Plenković. Že dopoldne je pogovoru za nacionalno radio-televizijo HRT ocenil, da je bila Hrvaška pri lobiranju dobra in da je država pustila dober vtis med lanskim polletnim predsedovanjem SE.

Burićeva bo pristojna za strateško načrtovanje, programsko usmeritev in proračun Sveta Evrope, ki letos znaša 437 milijonov evrov. Bo druga ženska na tem položaju v 70-letni zgodovini organizacije ter prva oseba nasploh z območja Srednje in Jugovzhodne Evrope.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin