SiolNET. Novice Svet
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova britanska premierka ukinila ministrstvo za podnebne spremembe

0,68

termometer

Medtem ko nekateri njeno odločitev opisujejo kot "naravnost neumno" in "močno skrb vzbujajočo", Theresa May pojasnjuje, da gre zgolj za prenos nalog na novo, večje ministrstvo.

Nova britanska premierka Theresa May, ki je takoj na začetku svojega mandata presenetila z izbiro nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona na mesto zunanjega ministra, je sklenila ukiniti ministrstvo za energijo in podobne spremembe.

Deljena javnost in stroka, ostri odzivi

Kakor je že navada pri vprašanjih, povezanih z (morebitnimi) podnebnimi spremembami, je  tudi ta odločitev močno razdelila javnost in stroko. Skupine aktivistov in nekateri strokovnjaki od nove vlade zahtevajo "nujna zagotovila, da ne bodo opustili boja proti podnebnim spremembam in onesnaževanju", med drugim poroča britanski časnik Independent.

V organizaciji Greenpeace so zaskrbljeni, češ da vlada ni prepoznala podnebnih sprememb kot resne grožnje in da so na ključnih mestih v vladi podnebni skeptiki. Nekdanji vodja laburistov Ed Milliband je v svojem tvitu odločitev Therese May o ukinitvi ministrstva za energijo in podnebne spremembe opisal kot "naravnost neumno".

Nekateri vladni svetovalci s katastrofičnimi pozivi na takojšnje ukrepanje

Prav pred nekaj dnevi so britanski vladni svetovalci opozorili na nujnost takojšnjih ukrepov, ki bi Združeno kraljestvo pripravili na poplave, suše, vročinske valove in pomanjkanje hrane kot posledica podnebnih sprememb, ki jih pospešuje pretirana poraba fosilnih goriv in posledično onesnaževanje. Njim nasproti pa so strokovnjaki, ki z meritvami in ugotovitvami dokazujejo, da niti v zadnjih letih ni pomembnejših podnebnih odstopanj od običajnih naravnih ciklov.

Premierka Združenega kraljestva pojasnjuje, da odgovornost za vprašanja podnebnih sprememb prehaja v novo ministrstvo za gospodarstvo, energijo in industrijsko strategijo ter da zagotavljanje učinkovitih poti za zmanjšanje ogljikovega odtisa ostaja ena od prioritet njene vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin