Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2020,
7.14

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

6

Natisni članek

Evropa ZDA Koronavirus COVID-19

Četrtek, 17. 12. 2020, 7.14

3 leta, 4 mesece

Covid-19 v Evropi zahteval že več kot pol milijona smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

6

Novi koronavirus je v Evropi zahteval že več kot pol milijona smrtnih žrtev, navaja francoska tiskovna agencija na podlagi uradnih podatkov skupaj 52 držav evropske celine. Evropa je sicer glede na ta podatek tudi najbolj prizadeta celina na svetu.

12:46

Ardernova: Cepiva bo dovolj

12:42

Češka zaostruje ukrepe

10:57

Vietnam testira svoje cepivo

10:05

Bo Italija zaostrila ukrepe?

08:00

Prižgali zeleno luč za cepivo

07:35

Cepljenje v EU pred božičem?

  • 17:01

    Poljska v  delno zaprtje

    Na Poljskem bodo 28. decembra za tri tedne delno zaprli državo. Minister za zdravje Adam Niedzielski je danes napovedal, da se bodo takrat zaprla nakupovalna središča in smučišča, uvedene bodo tudi potovalne omejitve za silvestrovo.

    Niedzielski je dejal, da so ukrepi namenjeni preprečitvi tretjega vala epidemije covida-19.

    Med 28. decembrom in 17. januarjem bodo zaprti tudi hoteli, razen za medicinsko in vojaško osebje. Za prišleke iz tujine bo obvezna desetdnevna karantena. Odprte bodo samo trgovine z nujnimi potrebščinami. STA

  • 12:46

    Ardernova: Cepiva bo dovolj

    Nova Zelandija je od štirih različnih proizvajalcev naročila dovolj cepiva proti covid-19 za skoraj 15 milijonov ljudi, je danes sporočila novozelandska premierka Jacinda Ardern. Ob tem je potrdila, da bo cepljenje za vse brezplačno, prioritetno pa bodo med drugim cepili zdravstvene delavce.

    Nekaj cepiva namerava Nova Zelandija, ki šteje skoraj pet milijonov prebivalcev, poslati tudi v druge države v regiji, saj je novozelandska vlada že napovedala, da bo pomagala tudi pri cepljenju prebivalstva v teh državah. "Še nikoli prej ni poskušal svet cepiti celotnega prebivalstva hkrati," je dejala novozelandska premierka.

    Ardernova je pojasnila, da se država dobro pripravlja na program največje imunizacije, saj so že prednaročili cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, Janssen, Oxford in AstraZeneca ter Novavax. Cepljenje bo brezplačno za vse, na voljo pa bo predvidoma v drugem četrtletju leta 2021, je dodala premierka.

    Nova Zelandija je sicer ena od manj prizadetih držav v pandemiji covid-19. Do zdaj so potrdili okoli 2.100 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 25 ljudi, je razvidno iz podatkov Univerze Johnsa Hopkinsa, poroča STA.

  • 12:42

    Češka zaostruje ukrepe

     Na Češkem je bolezen covid-19 po zadnjih podatkih zahtevala že več kot deset tisoč smrtnih žrtev, kažejo podatki češkega ministrstva za zdravje. V zadnjem dnevu je umrlo še 48 ljudi s covid-19, skupaj pa že 10.036. V zadnjem dnevu so v državi potrdili še 8.235 okužb z novim koronavirusom. V petek bodo sicer v državi spet zaostrili protikoronske ukrepe, podaljšujejo pa tudi izredne razmere.

    Češka je ena najhuje prizadetih evropskih držav v drugem valu pandemije covid-19. Razmere so se že nekoliko umirile, a število novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjem času spet narašča. V zadnjem dnevu so jih potrdili 8.235, dan pred tem pa 7.889. Skupaj so se v državi do zdaj okužili 602.404 ljudje.

    V čeških bolnišnicah je trenutno več kot 4.600 bolnikov s covid-19. Zasedenih je več kot tri četrtine postelj na oddelkih intenzivne nege, poroča STA. Češka vlada je na današnjem zasedanju odločila, da bo parlamentu predlagala podaljšanje izrednih razmer za 30 dni. Tako bodo v veljavi do 22. januarja. V petek nameravajo spet zaostriti ukrepe za zajezitev virusa. Med 23. in 5. uro bo v veljavi policijska ura. Poleg tega bodo po dveh tednih delovanja spet zaprli restavracije in hotele. Zaprli bodo tudi šole, poroča STA.

  • 10:57

    Vietnam testira svoje cepivo

    Cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili v Vietnamu, so danes začeli preizkušati na ljudeh, so sporočili iz vietnamskega nacionalnega centra za medicinske preiskave. Kot je povedal namestnik direktorja tega centra Ho Anh Son, so za prvo fazo testiranja cepiva Nanocovax izbrali skupino 60 prostovoljcev.

    "Davi smo cepili tri ljudi," je poveda Son. Zdaj jih bodo spremljali tri dni. Če se bodo počutili dobro, bodo po njegovih besedah cepili še druge prostovoljce Gre za prvo od treh faz preizkušanja cepiva, ki jih izvajajo tudi pri preizkušanju drugih cepiv po svetu. V drugi fazi bodo cepili od 400 do 600 prostovoljcev, kažejo podatki vietnamskega ministrstva za zdravje.

    Po navedbah raziskovalcev bo preizkušanje spremljala neodvisna nadzorna organizacija, da bi zagotovili varnost prostovoljcev in znanstveno veljavnost rezultatov. Cepivo Nanocovax, ki ga je razvilo podjetje Nanogen Pharmaceutical Biotechnology, bo predvidoma stalo okoli pet dolarjev. Začetek množične proizvodnje je predviden za maj 2021.

    Vietnam, ki ima 95 milijonov prebivalcev, sicer velja za eno najuspešnejših držav na svetu v spopadu z novim koronavirusom. Tam so zabeležili zgolj 1.405 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 35 bolnikov s covid-19, piše STA.

  • 10:05

    Bo Italija zaostrila ukrepe?

    Italijanska vlada preučuje možnost zaostritve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa med prazniki. Tako bi lahko celotno državo med 24. decembrom in 6. januarjem razglasili za rdeče območje z delnim zaprtjem javnega življenja, piše STA.

    V okviru zaostritve ukrepov bi zaprli trgovine in lokale ter omejili gibanje. Vlada premierja Giuseppeja Conteja želi s tem preprečiti tretji val epidemije v januarju, poroča STA. Italija je sicer razdeljena glede zaostritve ukrepov. Dežele Benečija, Furlanija – Julijska krajina, Marke, Molize in Lacij so pozvale vlado k zaostritvi ukrepov, na drugi strani pa temu nasprotujejo nekatere druge dežele. Conte je o morebitni zaostritvi ukrepov v sredo sklical sestanek vladne koalicije.

    Vodja policije Franco Gabrielli je že napovedal strožji nadzor na avtocestah, železniških postajah in letališčih med prazniki. Upoštevanje ukrepov bo nadzorovalo okoli 70 tisoč policistov.

    Medtem trgovci svarijo pred katastrofalnimi posledicami za gospodarstvo, če bodo med prazniki uvedli zaprtje države. Po oceni sindikatov gre za izgubo v višini deset milijard evrov, restavracije in drugi lokali pa bi lahko utrpeli izgubo v višini treh milijard evrov.

    V Italiji se sicer pripravljajo na cepljenje proti bolezni covid-19. V prvi fazi bo država dobila predvidoma 1,83 milijona odmerkov cepiva. Prizadevajo si, da bi kampanjo cepljenja zagnali hkrati z drugimi državami EU, poroča STA.

  • 08:00

    Prižgali zeleno luč za cepivo

    Po Mehiki so v Latinski Ameriki cepivo proti covid-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha v sredo odobrili še v Ekvadorju in Čilu. Še ta mesec bo Čile prejel okoli 20 tisoč odmerkov cepiva. V Ekvadorju prvo pošiljko z okoli 50 tisoč odmerki cepiva pričakujejo po novem letu, piše STA.

    Čilski predsednik Sebastian Pinera je v sredo v televizijskem nagovoru zagotovil, da bodo prve odmerke dobili še do konca leta. Pristojni organi so namreč izdali začasno dovoljenje za uporabo. V Ekvadorju je minister za zdravje Juan Carlos Zevallos sporočil, da pričakujejo prve odmerke od januarja naprej.

    Mehika je cepivo odobrila v petek, ko so cepivo odobrili tudi v ZDA. V Evropski uniji naj bi Evropska agencija za zdravila (Ema) odločitev sporočila predvidoma v ponedeljek. Prvi so Pfizerjevo cepivo odobrili Britanci v začetku meseca, kmalu so sledile še druge države.

  • 07:35

    Cepljenje v EU pred božičem?

    Avstrija in druge države članice EU bi lahko prve odmerke cepiva proti covid-19 dobile že 24. decembra, takrat pa bi lahko tudi začeli cepljenje. Avstrijska vlada je predvidela ta datum, ker naj bi Evropska agencija za zdravila (Ema) svojo odločitev glede odobritve Pfizerjevega cepiva sporočila 21. decembra, piše STA.

    Predstavniki ameriškega podjetja Pfizer so avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu prek videopovezave zagotovili, da bodo nemudoma po odobritvi cepiva v EU začeli dostavljati odmerke, so v sredo sporočili iz avstrijske vlade.

    To bi lahko po ocenah vlade na Dunaju pomenilo, da bi prvi odmerki v Avstrijo in druge države EU prispeli 24. decembra. "Ne bomo čakali niti en dan, ampak takoj začeli razdeljevati cepivo, takoj ko bo prispelo v Avstrijo," je povedal Kurz.

    V okviru prve pošiljke do konca leta naj bi države članice EU dobile po skoraj deset tisoč odmerkov cepiva. V začetku prihodnjega leta bodo v več korakih sledile nove pošiljke. Avstrija bo v prvem četrtletju dobila predvidoma 900 tisoč odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, pričakuje pa tudi cepiva drugih proizvajalcev, poroča STA.

    V Avstriji se je sicer glede na anketo inštituta Gallup zagotovo pripravljen cepiti vsak peti Avstrijec, 27 odstotkov vprašanih pa bi se verjetno cepilo. Med vprašanimi se jih sicer 60 odstotkov boji, da se bodo okužili sami oziroma da se bo to zgodilo njihovim članom družine.

    Iz naše severne sosede danes poročajo o 218 umrlih zaradi covid-19, pri tem pa opozarjajo da gre pri 120 smrtnih primerih za dodatno potrjene smrti na Dunaju. V zadnjem dnevu so potrdili še 2.485 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo v državi okoli 31.400 aktivnih okužb. V bolnišnicah jih je 3.220 obolelih za covid-19, od tega 530 na intenzivni negi.

Skupaj so do danes v 52 državah v Evropi našteli 500.069 smrti zaradi covida-19. Sledi območje Latinske Amerike in Karibov, kjer so doslej potrdili 477.404 smrti zaradi covida-19, v ZDA in Kanadi pa je skupaj umrlo 321.287 ljudi. Uradno je covid-19 zahteval tudi 85.895 smrti v državah na Bližnjem vzhodu, v afriških državah pa 57.423.

Na Hrvaškem potrdili skoraj štiri tisoč novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 12.294 opravljenih testih potrdili 3.918 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 85 bolnikov s covid-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V naši južni sosedi med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo zaostritev protikorononskih ukrepov.

Današnje število testov in novo okuženih na Hrvaškem je nekoliko manjše, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so ob 12.095 testih potrdili 4.620 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bilo tudi največje dnevno število novih okužb v državi do zdaj, poroča STA. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov okužbe potrdili v Primorsko-goranski županiji, in sicer 475. Iz Istrske županije poročajo o 86 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 22.445 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2.943 bolnikov s covid-19, od tega jih 287 diha s pomočjo ventilatorja.  V samoizolaciji je skoraj 55.800 državljanov. Na Hrvaškem so do zdaj potrdili nekaj manj kot 187 tisoč okužb z novim koronavirusom in 2.955 smrtnih žrtev covid-19. Okrevalo je več kot 161.650 obolelih. Do zdaj so testirali več kot 920.500 ljudi.

Hrvaški štab civilne zaščite je napovedal, da bodo v petek objavili ukrepe za zajezitev epidemije, ki bodo veljali po 21. decembru, ko naj bi se končala veljavnost večine obstoječih ukrepov. Glede na epidemiološko sliko so že napovedali dodatno zaostritev ukrepov. Med drugim naj bi prepovedali odhod od doma brez posebnih dovolilnic, kar so storili že spomladi, ter dodatne omejitve druženja. Neuradno naj bi dovolili druženja ljudi iz največ dveh gospodinjstev, poroča STA.

ECB
Novice Sodišče EU: Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB

Z novim koronavirusom okužen tudi francoski predsednik Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Po poročanju tujih medijev se bo Macron za sedem dni izoliral, v tem času pa bo delal od doma. Iz Elizejske palače so sporočili, da so Macrona testirali potrdili po tem, ko je imel blažje simptome okužbe. Ob tem so pojasnili, da francoska prva dama Brigitte Macron nima simptomov okužbe. Na torkovem testiranju na novi koronavirus, ki ga je opravila pred obiskom v pediatrični bolnišnici v Parizu, je bila negativna. 

Macron, ki bo v ponedeljek dopolnil 43 let, se je tako pridružil več drugim svetovnim voditeljem, ki so že bili okuženi z novim koronavirusom. Med drugim sta okužbo prebolela tudi britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Donald Trump. Zaradi stika s francoskim predsednikom je v samoizolaciji tudi francoski premier Jean Castex, čeprav nima simptomov okužbe. Premier je davi opravil testiranje na novi koronavirus, rezultate pričakujejo v kratkem, so navedli v Castexovem kabinetu.

Macron, ki bo v ponedeljek dopolnil 43 let, se je tako pridružil več drugim svetovnim voditeljem, ki so že bili okuženi z novim koronavirusom. | Foto: Reuters Macron, ki bo v ponedeljek dopolnil 43 let, se je tako pridružil več drugim svetovnim voditeljem, ki so že bili okuženi z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Infekcijska klinika
Novice V sredo potrdili 1.642 novih okužb, umrlo še 43 bolnikov #video

V ZDA rekordno število smrtnih žrtev covid-19

V ZDA je v sredo po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa umrlo več kot 3.700 bolnikov z boleznijo covid-19, kar je največ do zdaj od začetka epidemije covid-19 v državi marca letos. Okužbo z novim koronavirusom so do zdaj potrdili skupno pri skoraj 17 milijonih prebivalcev ZDA, zaradi covid-19 pa je umrlo 307.429 ljudi.

V ameriških bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi rekordnih 113 tisoč bolnikov. V sredo so v ZDA potrdili 250 tisoč novih okužb. Najverjetneje bi ji bilo še več, a so morali številna mesta za testiranje zapreti zaradi snežnega neurja, ki je zajelo celotni najgosteje poseljeni severovzhod ZDA, poroča STA.

Epidemija novega koronavirusa v ZDA ne popušča. | Foto: Reuters Epidemija novega koronavirusa v ZDA ne popušča. Foto: Reuters

Tudi brez neurja iz ZDA poročajo o težavah pri distribuciji cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Alabama in Kalifornija naj bi dobili za skupaj štiri tisoč neuporabnih odmerkov cepiva, Iowi pa so odmerjeno količino zmanjšali za 30 odstotkov. Do konca tega tedna naj bi razdelili še 2,9 milijona odmerkov cepiva, ameriški zdravstveni minister Alex Azar pa je dejal, da bodo prihodnji teden razdelili še dva milijona odmerkov Pfizerjevega cepiva in 5,9 milijona odmerkov cepiva podjetja Moderna, ki bo do konca tedna dobilo izredno avtorizacijo ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA).

Nemčija
Novice V Nemčiji italijanski scenarij: zdravniki morajo izbirati, koga bodo zdravili

Pence se v petek namerava javno cepiti

V ZDA so v sredo zaznali tudi prvo hudo alergijsko reakcijo na cepivo na Aljaski, vendar so težave cepljene zdravstvene delavke hitro minile in se dobro počuti. V petek se namerava javno cepiti podpredsednik ZDA Mike Pence, prihodnji teden pa bo enako storil tudi novoizvoljeni ameriški predsednik, 78-letni Joe Biden. Vodilni državni uradniki napovedujejo javna cepljenja, ker je med Američani še vedno precej nezaupanja v cepivo.

Ameriški podpredsednik Mike Pence se namerava v petek javno cepiti proti bolezni covid-19. | Foto: Reuters Ameriški podpredsednik Mike Pence se namerava v petek javno cepiti proti bolezni covid-19. Foto: Reuters

Demokrati in republikanci v ameriškem kongresu so medtem blizu dogovora o drugem stimulacijskem svežnju v višini 900 milijard dolarjev, ki pa ne predvideva pomoči zveznim državam in lokalnim skupnostim, kar so zahtevali demokrati. Predvideno ni niti varstvo podjetij pred tožbami, povezanimi z novim koronavirusom, kar so zahtevali republikanci, sveženj pa na drugi strani vključuje od 600 do 700 dolarjev pomoči vsakemu Američanu in dodaten denar za brezposelne, poroča STA.

Švedska se bori z drugim valom epidemije

Tudi Švedska ima kljub strožjim tonom oblasti in novim omejitvam vse več težav z obvladovanjem drugega vala epidemije covid-19. Število hospitaliziranih bolnikov se povečuje in je na ravni vrhunca spomladanskega vala epidemije, je pa za zdaj manj ljudi na intenzivni negi, piše STA. Prestolnica Stockholm je ponovno epicenter epidemije. Ta teden so pozvali vse, ki imajo nekaj zdravstvenega znanja, naj se javijo za pomoč.

Zdravnik na intenzivni negi Lars Falk je dejal, da jih je drugi val prizadel bolj, kot so pričakovali. "Javna agencija za zdravje je poleti posredovala tri scenarije. Pripravili smo se na najslabšega, pa je še dvakrat huje," je povedal Falk. Na Švedskem se je v ponedeljek v bolnišnicah zaradi covid-19 zdravilo okoli 2.400 ljudi, kar je podobno kot aprila. Število bolnikov na intenzivni negi je za zdaj za polovico nižje kot spomladi. V povezavi s covid-19 je v državi umrlo okoli 7.800 ljudi, od tega samo v zadnjem tednu več kot 500.

Švedska se ni zatekla k strogim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa in se je predvsem zanašala na odgovorno ravnanje državljanov, saj je izdajala le priporočila. Oblasti so ob porastu okužb pozivale k večji osebni požrtvovalnosti, med drugim z omejevanjem stikov. Nekaj ukrepov je tudi obvezujočih. Od konca novembra se lahko javno zbira le do osem ljudi.

Tudi Švedska ima kljub strožjim tonom oblasti in novim omejitvam vse več težav z obvladovanjem drugega vala epidemije covid-19. | Foto: Reuters Tudi Švedska ima kljub strožjim tonom oblasti in novim omejitvam vse več težav z obvladovanjem drugega vala epidemije covid-19. Foto: Reuters

Švedska sicer po uradni strategiji nikoli ni poskušala doseči čredne imunosti, so pa zdravstveni strokovnjaki večkrat trdili, da bi hitro širjenje virusa spomladi oslabilo drugi val. Sprva se je to zdelo smiselno, saj je drugi val prišel kasneje in število smrti je bilo oktobra še nizko, vendar so se razmere kljub temu začele slabšati.

Kljub kritikam švedski premier Stefan Löfven ni hotel priznati, da je bila njihova strategija napačna, češ da je še prezgodaj za dajanje ocen. V nedavnem intervjuju je sicer priznal, da so številni strokovnjaki podcenjevali drugi val. Do obvladovanja epidemije je kritičen tudi švedski kralj Karl Gustav XVI. "Mislim, da nam je spodletelo. Imamo veliko število tistih, ki so umrli, in to je grozno," je poudaril švedski kralj.

Ta teden so objavili tudi poročilo vladne komisije, da Švedska med epidemijo ni zaščitila oskrbovancev v domovih starejših in drugih domovih za dolgotrajno oskrbo. Več kot 90 odstotkov smrti zaradi covid-19 je bilo med starejšimi od 70 let, skoraj polovica vseh pa v domovih, piše STA.

V Tokiu v zadnjih dveh dneh rekordno število novih okužb

V japonski prestolnici Tokio so danes drugi dan zapored potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. V sredo so jih potrdili 678, danes 822. Mesto, ki bo prihodnje leto gostilo olimpijske igre, je še naprej neuspešno v poskusih zajezitve širjenja novega koronavirusa, navaja STA. Zaradi velikega porasta števila okuženih so bolnišnice v Tokiu preobremenjene. Zaradi naraščajočega števila hospitaliziranih bolnikov je težko zagotavljati redno zdravstveno oskrbo bolnikov, je opozorila tamkajšnja zdravniška zbornica.

Japonska se je doslej izogibala uvedbi strogih protikorinskih ukrepov in zapiranju države, saj se ne sooča s takim obsegom epidemije kot Evropa in ZDA. Doslej so v državi potrdili približno 187.000 okužb z novim koronavirusom in 2700 smrti, povezanih s covidom-19.

Ne spreglejte