Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija

Četrtek, 10. 3. 2016, 17.07

8 let

Notranji ministri EU zadržani glede dogovora s Turčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Notranji ministri EU so zadržani glede nedavnega migracijskega dogovora s Turčijo, saj zadnje postavljene zahteve pomenijo bistven odstop od dozdajšnjih razprav.

Turške zahteve bistveno odstopajo od tistega, kar je bila Unija do zdaj pripravljena ponuditi, je danes v Bruslju povedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Vsi ukrepi morajo biti tudi dejansko izvedljivi Številni ministri so po ministričinih besedah opozorili na to, da morajo biti vsi ukrepi, ki bodo na koncu sprejeti, v praksi dejansko izvedljivi, ter da morajo biti v celoti v skladu z mednarodnim pravom in zakonodajo EU.

Ministri so veliko govorili tudi o nevarnosti alternativnih migracijskih poti po zaprtju balkanske in soglasno poudarili, da si EU ne more privoščiti, da bi zaprtje ene poti povzročilo odprtje številnih drugih, ki bi ponovno obremenile članice, je poudarila Györkös Žnidarjeva.

"Današnje zasedanje eno bolj konstruktivnih v zadnjem času" Italijanski minister Angelino Alfano je po njenih besedah opozoril na nujnost sodelovanja z Albanijo in Libijo. Kot potencialno nevarnost pa so omenili tudi severno migracijsko pot iz Rusije na Finsko.

Slovenska ministrica je izpostavila razmere na makedonsko-grški meji in pozvala k iskanju hitre rešitve, preden se položaj zaostri in se migranti nenadzorovano razpršijo po državah Zahodnega Balkana, kar lahko nevarno ogrozi stabilnost regije.

Györkös Žnidarjeva je sicer današnje zasedanje opisala kot eno bolj konstruktivnih v zadnjem času. Kar nekaj ministrov je po njenih besedah Sloveniji priznalo, da je pomembno prispevala k obvladovanju migracijske krize, in jo pohvalilo za sprejetje težkih, a pravih odločitev

Ne spreglejte