Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
9. 10. 2015,
9.30

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nobelova nagrada mir

Petek, 9. 10. 2015, 9.30

6 mesecev

Nobelova nagrada za mir tunizijski četverici

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tunizijska nacionalna četverica za dialog je dobitnica letošnje Nobelove nagrade za mir, je sporočil petčlanski norveški odbor iz Osla.

Četverica je dobila nagrado zaradi "svojega odločilnega prispevka pri vzpostavitvi gradnje pluralistične demokracije v Tuniziji po koncu jasminove revolucije leta 2011. Nagrada je bolj kot kaj drugega namenjena kot spodbuda Tunizijcem, ki so kljub ogromnim izzivom položili temelje za nacionalno bratstvo, za katerega odbor upa, da bo služilo kot vzor drugim državam", so sporočili iz odbora.

Četverica je leta 2013 oblikovala alternativni mirovni politični proces, ko je bila Tunizija na robu državljanske vojne in je posledično zagotavljala temeljne pravice za celotno prebivalstvo, je dodala novoimenovana predsednica odbora Kaci Kullmann Five. Poudarila je, da nagrado prejema četverica kot celota, ne posamezne štiri organizacije, ki jo tvorijo. Nobelovo nagrado za mir, ki je vredna osem milijonov švedskih kron (približno 817 tisoč evrov) bodo podelili 10. decembra v Oslu.

Kdo tvori nagrajeno četverico? Četverico tvorijo štiri organizacije tunizijske civilne družbe: - Tunizijska splošna delavska zveza, - Tunizijska konfederacija industrije, trgovine in ročnih del, - Tunizijska zveza človekovih pravic, - Tunizijski red odvetnikov.

Med 273 kandidati – 68 organizacijami in 205 posamezniki – za najprestižnejšo med Nobelovimi nagradami so bili tudi nemška kanclerka Angela Merkel (postala bi 17. ženska s to nagrado), papež Frančišek (Nobelove nagrade za mir ni prejel še noben poglavar Rimskokatoliške cerkve), argentinski misijonar slovenskih korenin Pedro Opeka in Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

Lani sta nagrado prejela tedaj 17-letna Pakistanka Malala Jusafzaj, ki so jo talibani leta 2012 ustrelili v glavo, in indijski borec za pravice otrok Kailash Satyarthi.

Ne spreglejte