Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2014,
12.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci po svetu

Petek, 12. 9. 2014, 12.48

7 let, 12 mesecev

"Nisem si mislila, da bom živela v Nemčiji, a tu imam vsaj socialno varnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako kot mnogi mladi diplomanti si je tudi Tina Radojković po končanem študiju želela le službe in socialne varnosti, a ker doma ni bilo upanja, je pogledala čez planke.

Tina Radojković je 27-letna diplomantka tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi, ki si je po diplomi ob nadaljevanju študija na ekonomiji želela najti delo in se zaposliti. Vendar so vse njene prošnje, kljub različnim izkušnjam, naletele na negativen odziv.

"Iti v nov svet ni ravno preprosto" Ker se je želela osamosvojiti, ji ni preostalo drugega, kot da pogleda tudi za službami v tujini. Povsem po naključju pa je takrat na televiziji zasledila oglas za delo v podjetju Trivago. "Bila sem prepričana, da gre za delovno mesto v Sloveniji, saj je bil oglas za slovensko platformo trivago.si. A ko sem se prijavila, sem dobila povabilo na razgovor v Düsseldorf. Kakšen Düsseldorf, sem si mislila," pripoveduje Tina.

A je presenečenje ni ustavilo. Razgovor, ki ga je nato opravila prek Skypa, je bil dovolj, da je v enem mesecu pripravila kovčke in šla poskusit srečo v Nemčijo.

"Dokončna odločitev je bila kar težka, saj iti v nov svet ni ravno preprosto. O tem sem se veliko pogovarjala z družino, k dokončni odločitvi pa je precej pripomoglo mnenje Slovenca, ki je že delal v podjetju in me je spodbudil, da je to res dobra priložnost, ki se zelo izplača."

V Nemčijo povsem brez znanja nemščine Tina, ki je bila med študijem tudi na študijski izmenjavi na Portugalskem, si je sicer od nekdaj želela delati v okolju z mednarodnim pridihom, a Nemčija res ni bila na njenem seznamu želja.

"Odpotovala sem brez kakršnegakoli znanja nemščine, saj ta za zaposlitev ni bila pogoj. Nemčije si nikoli nisem predstavljala kot idealno državo, kamor bi se preselila. Tako sem se tudi bolj učila španščine in portugalščine. Kar se na koncu ni izkazalo kot dobra investicija," se nasmeji Tina.

Kljub temu ji zdaj za selitev ni niti malo žal. Če bi še pred tremi leti odgovorila, da so ji pomembni klima, sonce in toplo vreme, zdaj najbolj ceni, da ima dobro službo, socialno varnost in da ji prvič v življenju teče delovna doba. "To so stvari, ki se mi za zdaj v Sloveniji glede na razmere zdijo abstraktne."

Za slovensko platformo le dve delovni mesti V mednarodnem podjetju Trivago je Tina najprej dobila polletno pogodbo kot praktikantka, ker se je izkazala, je junija dobila zaposlitev za nedoločen čas. V internetnem podjetju, ki se ukvarja s primerjavo cen hotelskih nastanitev, je Tina zadolžena za odnose z javnostmi za slovenski trg.

Za slovensko platformo skrbita le dva, zato se Tina zaveda, da je njeno delovno mesto res redkost. "Konkurenca je res huda, sploh če prihajaš iz majhne države in zanjo ne potrebujejo toliko kadra kot na primer za Nemčijo," poudarja Tina.

Glede na njene izkušnje so za zaposlitev v takšnem podjetju pomembne predhodne izkušnje iz tujine. "Vsak od nas je bil na študijski izmenjavi ali praksi, to delodajalcu da vedeti, da že v osnovi spadaš v njihovo globalno miselnost."

"Nihče te ne omejuje s časom" Delo v mednarodnem podjetju Tina opisuje kot eno najboljših priložnosti, saj ne gradi le kariere, temveč zaradi druženja z ljudmi različnih narodnosti tudi osebno raste in dobiva veliko miselne širine.

Kar zadeva delo, ji je všeč predvsem velika fleksibilnost, tako glede delovnika kot glede dopusta. Kot pravi, jo je na začetku zelo šokiralo, da je nihče ni preverjal, kdaj pride in kdaj gre iz službe, na kar se je zdaj že povsem privadila in si težko predstavlja, da bi bilo bolj kot njeno delo pomembno to, koliko ur preživi v službi.

"Nič te ne omejujejo s časom, zaupajo ti in v zameno pričakujejo tvojo odgovornost," pravi Tina. Tako, ko je dela več, dela več, ko ga je manj, dela manj. Sicer lahko dela tudi od doma ali celo iz tujine, saj je njeno delo vezano na splet, in ne na njeno pisarno.

Bolj kot z Nemci se Tina druži s Slovenci Sicer poudarja, da so delovne razmere v takšnem podjetju po njenih izkušnjah s Slovenijo neprimerljive. "Že v osnovi se trudijo, da zaposlenim ne nudijo le dela, temveč precej več, je pa odvisno od vsakega posameznika, koliko si želi doseči."

Delodajalec Tini ves čas nudi različna predavanja, seminarje in tečaje, med drugim tečaje nemškega jezika, ki ji bo pomagal, da se bo čim hitreje vključila v nemško družbo. Z Nemci, pravi, ima zdaj bolj malo stika, saj se bolj ali manj giba v družbi sodelavcev.

"Imamo pa tudi skupnost Slovenci v Nemčiji, ki jo sestavljamo Slovenci, ki živimo v Düsseldorfu in okolici, Kölnu in Dortmundu. Pogosto se dobimo na kavi ali kosilu, če se le da v slovenski restavraciji Gostilna pri Janezu v samem središču Düsseldorfa," pripoveduje Tina.

Šla je za tri korake nazaj, da je lahko naredila velik korak naprej Čeprav se zdi vse super in fino, Tina poudarja, da tudi v Nemčiji življenje ni posuto z rožicami. Predvsem je bilo težko na začetku. "Ko sem bila praktikantka, je bila plača majhna. Lahko rečem, da sem šla tri korake nazaj, a sem vedela, da lahko dosežem več."

V veliko pomoč ji je bila na začetku denarna pomoč iz evropskih skladov, ki jo je dobila za prvo zaposlitev. To ji je precej olajšalo začetne stroške glede selitve in najemnine.

Zdaj, ko je redno zaposlena, je precej lažje, saj ima plačo višjo v primerjavi s plačami v Sloveniji. In čeprav je Düsseldorf eno najdražjih nemških mest, pravi, da je vseeno mogoče shajati.

"Vse je odvisno od tega, kaj si želiš in kakšne potrebe imaš. Sama ne potrebujem nobenega luksuza," pravi Tina, ki si stanovanje deli s sodelavko. Za samo življenje pravi, da so razmere precej boljše kot v Sloveniji – najemnina ni bistveno višja kot v Sloveniji, hrana je v trgovini včasih celo cenejša, sta pa dražji hrana in pijača v lokalih in restavracijah.

"Glede na to, da so osnovne življenjske potrebščine na slovenski ravni in da so plače višje, imaš lahko zelo kakovostno življenje," pravi Tina, ki se ji iz Nemčije ne mudi preseliti.

Ne spreglejte