SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nigerijski skrajneži ubili sedem tujih talcev

4

termometer

Nigerijska skupina skrajnežev Ansaru je sporočila, da je ubila sedem talcev, ki jih je pretekli mesec zajela na gradbišču v mestu Bauchi. Italija je prepričana, da so njihove trditve resnične.

Skupina vojaških skrajnežev Ansaru je pretekli mesec zajela sedem talcev, med njimi so bili državljani Italije, Velike Britanija, Grčije in Libanona. Tako italijanske kot tudi grške oblasti so prepričane, da so njuni državljani mrtvi, piše BBC.

Skupina Ansaru je namreč novico o tem, da je ubila vse talce, sporočila prek videoposnetka, ki ga je objavila na svetovnem spletu. Pripadniki skupine so v videoposnetku povedali, da so talce ubili, ker naj bi jih britanske in nigerijske varnostne sile poskušale rešiti, piše BBC. Skrajneži so namreč trdili, da bodo britanska letala, ki so jih opazili na letališču Nnamdi Azikiwe, uporabljena za reševanje talcev. Pri tem so se oprli na besede britanskega komisarja v Nigeriji Roba Fitzpatricka, ki je pred nekaj tedni dejal, da so letala namenjena vojaškemu posredovanju.

V ubijanje jih je prisilila tudi izjava nigerijskega predsednika "Britanska vlada je poslala pet bojnih letal, vojake in obveščevalne agente v Bauchi zato, da bi rešili talce. V svojem času tukaj so aretirali številne ljudi, med njimi tudi ženske, nekatere izmed njih pa so tudi ubili," so povedali skrajneži v videoposnetku. Za poboj talcev so se odločili tudi zaradi izjave nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana, ki je dejal, da bo Nigerija storila vse, kar je v njeni moči, da osvobodi talce. "Nigerijska in britanska vlada sta krivi za smrt teh sedmih krščanskih tujcev, ker je duša enega gorečega vernika več vredna od življenja tisočih nevernikov," so po poročanju Guardiana še povedali skrajneži.

Italijanska vlada ni potrdila, da bi Nigerija in Velika Britanija poskušali rešiti talce, temveč je v izjavi za medije zapisala: "Ni bilo nikakršnega vojaškega poskusa, da bi rešili talce." Pri tem je dodala: "Nimamo nikakršnega pojasnila za dejanje skupine, razen tega da je šlo za slepo in barbarsko nasilje."

Velika Britanija še ni potrdila smrti talcev Odzval pa se je tudi britanski zunanji minister William Hague, ki je dejal, da so bili talci najverjetneje res ubiti. Ubijte talcev je označil za hladnokrvno dejanje, piše Guardian.

Skupina Ansaru naj bi bila povezana z islamistično mrežo Boko Haram, sicer teroristično skupino. Pripadniki Ansaruja so sedem tujcev ugrabili z gradbišča libanonskega podjetja Setraco, pri čemer so ubili tudi varnostnika gradbišča. Ugrabitev so upravičili z besedami, da gre za maščevanje za grozodejstva evropskih narodov, usmerjena proti islamu.

Velika Britanija je skupino Ansaru že označila za teroristično organizacijo, s tem pa se je uvrstila na isti seznam kot Al Kaida v islamskem Magrebu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin