Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Francija

Natisni članek

Torek, 25. 9. 2012, 10.36

8 let, 3 mesece

Nič več mam in očetov v francoskih dokumentih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V kratkem bosta francoski predsednik Francois Hollande in njegov kabinet presojala zakon, ki bi dovoljeval istospolne poroke, hkrati pa prepovedal uporabo besed mati in oče v vseh dokumentih.

Francija se pripravlja na to, da bi sprejela zakon, ki bi dovoljeval istospolne poroke, vendar bo morala najprej sprejeti zakon, ki bi spremenil naslavljanje mater in očetov. Do zdaj je veljalo, da se je v vseh uradnih dokumentih navajalo mater in očeta ločeno, zdaj pa bodo namesto teh dveh besed uporabili le besedo starši.

Zakon predvideva enake pravice do posvojitve Ta načrt je dodobra pretresel katolike v državi, saj bi zakon opredeljeval zakonsko zvezo kot zvezo dveh ljudi različnega ali istega spola. To pa še ni vse, predlagani zakon predvideva tudi enake pravice do posvojitve tako za istospolne kot heteroseksualne pare. Pri tem je ministrica za pravosodje Christiane Taubira za katoliški časopis La Croix povedala: "Kdo bo odločal o tem, ali bo heteroseksualni par otroka bolje vzgajal kot istospolni par? In da bo heteroseksualni par zagotavljal boljše razmere za vzgojo otroka?" Po njenem mnenju je jasno, da je glavna skrb vlade interes otroka.

Vodja francoske Katoliške cerkve kardinal Philippe Barbarin je svojim vernikom zatrjeval, da bodo istospolne poroke v družbi povzročile incest in poligamijo. "Istospolne poroke bodo pripomogle k sesutju v družbi. To pa ima lahko grozovite posledice. Zatem bodo dovolili poroko med tremi in štirimi ljudmi," je prepričan Barbarin.

Papež pozval francoske škofe, naj preprečijo sprejetje zakona Tudi papež Benedikt XVI. je vznemirjen zaradi zakona, zato je v Vatikan povabil 30 francoskih škofov in jih pozval, naj storijo vse, da predlagani zakon ne bo sprejet. "Družina je temelj družbenega življenja, ki je v mnogo krajih ogrožen," naj bi jim po poročanju Telegrapha povedal papež.

Francoski predsednik Francois Hollande je sicer že v svoji predvolilni kampanji obljubljal, da bo legaliziral istospolno poroko. Predvidoma 31. oktobra bo njegov kabinet v presojanje prejel omenjeni predlog zakona, ki je že zdaj v Franciji dvignil kar precej prahu.

Ne spreglejte