Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2016,
12.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Francija ministrica odstop

Sreda, 27. 1. 2016, 12.36

1 leto, 4 mesece

Ni se strinjala s protiterorističnim ukrepom in odstopila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Francoska pravosodna ministrica Christiane Taubira je odstopila, tik preden naj bi se v parlamentu začela razprava o predlogih ukrepov za boj proti terorizmu v državi.

Ministrica naj bi nasprotovala predvsem ukrepu, da bi francoskim državljanom z dvojnim državljanstvom odvzeli francosko, če bi bili obsojeni za teroristično dejanje. "Včasih odpor pomeni vztrajati, včasih pa pomeni, da odideš," je na Twitterju zapisala ministrica, ki je bila rojena v Francoski Gvajani in bila večkrat deležna rasističnih opazk.

Francoski predsednik Francois Hollande je za njenega naslednika imenoval Jean-Jacquesa Urvoasa, zdajšnjega predsednika parlamentarne komisije za pravna vprašanja, da bo "izvedel ustavno reformo", so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Veliko Francozov v vrstah IS Hollande je po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je umrlo 130 ljudi, zahteval reformo ustave s sprejemom niza ukrepov, med katerimi je tudi možnost odvzema državljanstva, s čimer naj bi okrepili varnost v državi.

Veliko francoskih državljanov je namreč odšlo oziroma še vedno odhaja v vrste Islamske države ter na bojišča v Sirijo in Irak. Tudi napadalci v Parizu naj bi se urili v Siriji in nato v Franciji izvedli pokol.

Valls jo je preglasil Danes naj bi dokončno besedilo predloga ustavnega zakona o izrednih razmerah in odvzemu državljanstva pred pristojnim parlamentarnim odborom predstavil premier Manuel Valls. "Odvzem francoskega državljanstva tistim, ki slepo pobijajo druge Francoze v imenu ideologije nasilja, je močno simbolično dejanje proti tistim, ki so se sami izključili iz narodove skupnosti," je dejal pred tem.

Ta ukrep je očitno povzročil velike delitve znotraj vlade. Taubira je namreč tik pred objavo napovedala, da tega v končnem naboru ukrepov ne bo, ker naj bi bil diskriminatoren, a je Valls le dan pozneje objavil ta ukrep.

Ne spreglejte