SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Newyorška ministrica toži Trumpa in njegove tri otroke

0,40

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Newyorška pravosodna ministrica Barbara Underwood je predsednika ZDA Donalda Trumpa na njegov 72. rojstni dan "razveselila" s civilno tožbo zaradi poneverb njegove dobrodelne fundacije, pri katerih naj bi sodelovali tudi njegovi otroci Donald mlajši, Ivanka in Eric, zato toži tudi njih.

Gre za civilno tožbo in verjetno najmanjši pravosodni problem za predsednika ZDA, ki se je na novico o tožbi nemudoma silovito odzval na Twitterju. "Sluzasti newyorški demokrati in njihov osramočeni (in iz mesta pregnani) pravosodni minister Eric Schneiderman delajo vse, kar morejo, da me tožijo zaradi fundacije, ki je sprejela 18,8 milijona dolarjev in dala v dobrodelne namene več, kot je dobila, 19,2 milijona. Te tožbe ne bom poravnal!" je zagotovil Trump.

''Smešna tožba''

V nadaljevanju je tvitnil, da si Schneiderman, ki je vodil kampanjo Hillary Clinton v New Yorku, ni nikoli upal nadaljevati te "smešne" tožbe, ki je stala v njegovi pisarni več kot dve leti. "Zdaj ko je osramočen odstopil s položaja, so jo njegovi apostoli prinesli, ko je nočemo poravnati," je izjavil Trump.

Zgodba o Trumpovih nečednih poslih z njegovo dobrodelno fundacijo je stara in sega že v čas predvolilne kampanje leta 2016, ko je prišlo na dan, da poteka preiskava, ker je skupaj z otroki iz sklada jemal denar za lastne potrebe. Med drugim je naročil tudi svoj portret, ki ga je dal v najem newyorškemu baru, za to pa je zaračunaval mesečno najemnino.

Trump naj bi fundacijo uporabljal nezakonito

Underwoodova v tožbi trdi, da je Trump skupaj z otroki fundacijo uporabljal tudi za nezakonito koordinacijo s svojo predsedniško kampanjo, kakor tudi transakcije v lasno osebno in poslovno korist. V tožbi zahteva, da Trumpovi vrnejo 2,8 milijona dolarjev nezakonito porabljenih sredstev in fundacijo ukinejo. Kazenskih sankcij v tem primeru ni.

Underwoodova je primer nasledila od Schneidermana, ta je pred kratkim odstopil s položaja, ko se je razvedelo, da pretepa ženske. Schneiderman je do odstopa intenzivno preganjal Trumpa, ki si je po odstopu oddahnil, vendar, kot kaže, le za kratek čas. Trump je doslej že odmevno poravnal podobno tožbo zaradi prevare študentov njegove tako imenovane univerze, čeprav je uvodoma kljubovalno trdil, da tega ne bo storil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin