SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Netanjahu dobil mandat za sestavo nove izraelske vlade

0,04

termometer

Benjamin Netanjahu
Izraelski predsednik Reuven Rivlin je mandat za sestavo nove izraelske vlade podelil dosedanjemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Foto: Reuters

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je dosedanjemu premierju Benjaminu Netanjahuju podelil mandat za sestavo nove izraelske vlade. Po posvetovanju s strankami je Rivlin sporočil, da ima Netanjahu podporo 65 poslancev od 120 v izraelskem parlamentu. Netanjahu ima zdaj za oblikovanje nove vlade 42 dni časa.

Če bo Benjaminu Netanjahuju uspelo sestaviti koalicijo, bo to njegov peti mandat na čelu izraelske vlade, s čimer bo po dolžini premierskega staža prehitel ustanovitelja judovske države Davida Ben-Guriona.

Benjamin Netanjahu Novice Netanjahu na poti do svojega petega vladnega mandata

Rivlin mandat za sestavo vlade podelil Netanjahuju

Netanjahujeva desničarska stranka Likud je na parlamentarnih volitvah 9. aprila dosegla enak rezultat kot sredinska Modro in belo zavezništvo Benija Ganza. Obe stranki sta v knesetu osvojili po 35 sedežev. Ker ima desni blok, v katerem je tudi Likud, deset sedežev prednosti pred levosredinskim blokom, ki podpira Ganca, je Rivlin mandat za sestavo vlade podelil Netanjahuju.

Eno od spornih vprašanj, s katerimi se bo moral spopasti Netanjahu pri oblikovanju nove vlade, je dolgoletni spor glede zakonodaje o obveznem služenju vojske za ultraortodoksne Jude. Številni ultraortodoksni študenti se namreč izogibajo služenju vojaškega roka s prelaganjem vpisa.

Izraelska sonda Novice Izraelski vesoljski sondi ni uspelo pristati na Luni

Lieberman bo vstop v vlado pogojeval s sprejetjem zakona o služenju vojaškega roka

Vodja desničarske sekularne stranke Izrael Bejtenu Avigdor Lieberman je dejal, da bo vstop v vlado pogojeval s sprejetjem zakona o služenju vojaškega roka. Liebermanova stranka ima v parlamentu pet sedežev, ultraortodoksni stranki Šas in Združena tora judaizma, ki ostro nasprotujeta takšnemu zakonu, pa imata 16 sedežev. Netanjahu za oblikovanje koalicije potrebuje podporo vseh treh strank.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin