Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2019,
7.22

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Izrael Benjamin Netanjahu volitve vlada

Sreda, 10. 4. 2019, 7.22

5 let

Netanjahu na poti do svojega petega vladnega mandata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Benjamin Netanjahu | Če bo Benjamin Netanjahu spet uspešno sestavil vlado, bo postal izraelski premier z najdaljšim stažem. | Foto Reuters

Če bo Benjamin Netanjahu spet uspešno sestavil vlado, bo postal izraelski premier z najdaljšim stažem.

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po skoraj vseh preštetih glasovnicah zmagovalec torkovih parlamentarnih volitev v Izraelu in je tako na poti do svojega petega mandata na čelu izraelske vlade. Zmago sta sicer po volitvah razglasila tako Netanjahu kot njegov glavni izzivalec Beni Ganc, a bo predsednik Reuven Rivlin mandat za sestavo vlade verjetno podelil Netanjahuju.

Po 97 odstotkih preštetih glasov naj bi stranka Likud Benjamina Netanjahuja ter Modro in belo zavezništvo nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Benija Ganca prejeli po 35 poslanskih sedežev, vendar naj bi Netanjahu s podporo drugih desnih strank v parlamentu dobil 65 od 120 poslanskih sedežev.

Volilna udeležba je bila 67,9-odstotna, leta 2015 je bila 71,8-odstotna. Tokrat je bila udeležba na volitvah posebej nizka med izraelskimi Arabci, ki predstavljajo okoli 20 odstotkov prebivalcev judovske države.

Izrael volitve
Novice Benjamin proti Benjaminu: kdo bo v prihodnje vodil Izrael?

Netanjahujev glavni izzivalec še ni obupal

Že izidi vzporednih volitev so v torek po zaprtju volišč pokazali precej izenačen rezultat Likuda ter Modrega in belega zavezništva. Tako Netanjahu kot Ganc sta razglasila zmago. "Desni blok pod vodstvom Likuda je nedvoumno zmagal," je dejal Netanjahu in se volivcem zahvalil za zaupanje.

Dejal je, da bo že v torek začel pogovore za oblikovanje desne vlade in da od predsednika države pričakuje podelitev mandata. Zmago je označil za sijajno, pred navdušeno množico podpornikov pa sporočil, da bo njegova vlada desno usmerjena, sam pa bo premier za vse.

Beni Ganc očitno še ni izgubil upanja, da bo zmagal na volitvah in dobil mandat za sestavo vlade. | Foto: Reuters Beni Ganc očitno še ni izgubil upanja, da bo zmagal na volitvah in dobil mandat za sestavo vlade. Foto: Reuters

Ganc je prav tako poudaril, da je na volitvah slavila njegova stranka: "Te volitve imajo jasnega zmagovalca in jasnega poraženca. Netanjahu je obljubljal 40 sedežev in izgubil."

Da Ganc očitno še ni izgubil upanja za sestavo vlade, kaže tudi njegov zapis na Twitterju, v katerem je izrazil prepričanje, da končni rezultati še niso jasni: "Zgrinjajo se temni oblaki, a nič še ni dokončnega, saj bi lahko prišlo do volilnih premikov in bi lahko naredili politične korake v eno ali drugo smer." Zdaj morajo pristojni prešteti še okoli 200 tisoč glasov vojakov, mornarjev, diplomatov, zapornikov in bolnikov v bolnišnicah. Končni izidi bodo znani do četrtka zvečer oziroma do petka zjutraj.

protesti v Gazi
Novice Kljub protestom Izrael odprl mejna prehoda z območjem Gaze

Predsednik bo mandat za sestavo vlade verjetno podelil Netanjahuju

Glede na do zdaj znane izide je zelo verjetno, da bo izraelski predsednik Reuven Rivlin v prihodnjih dneh oblikovanje koalicijske vlade zaupal Netanjahuju. Rivlin ima sicer do 23. aprila čas za odločitev, komu bo poveril mandat za oblikovanje vlade. Triindvajsetega aprila je predvidena tudi ustanovna seja novega kneseta. Partnerji v novi vladi bi lahko koalicijsko pogodbo po nekaterih napovedih podpisali do konca maja, nova vlada pa bi tako z delom začela na začetku junija.

Netanjahu je na položaju izraelskega premierja od leta 2009, izraelsko vlado pa je že vodil med letoma 1996 in 1999. Zaradi očitkov o korupciji je trenutno pod velikim pritiskom, zaradi česar se je verjetno tudi odločil za predčasne volitve. Izraelski generalni tožilec želi proti Netanjahuju izdati obtožnico zaradi treh primerov korupcije, a premierja, ki vse očitke zavrača, čaka še eno zaslišanje.

Ameriški predsednik Donald Trump medtem namerava po volitvah v Izraelu predstaviti dolgo napovedani mirovni načrt za rešitev konflikta med Izraelci in Palestinci, ki v volilni kampanji ni igral kake pomembne vloge.

Eden izmed najvidnejših palestinskih predstavnikov Sajeb Erekat je v torek zvečer, ko so bili objavljeni šele izidi vzporednih volitev, komentiral, da so Izraelci glasovali za status quo, ko gre za okupacijo Palestine. Kot je pojasnil, vzporedne volitve kažejo, da samo 18 poslancev 120-članskega kneseta podpira rešitev bližnjevzhodnega vprašanja z dvema državama na mejah iz leta 1967.

Ne spreglejte