Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
8.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Šimon Peres Benjamin Netanjahu Izrael

Nedelja, 3. 2. 2013, 8.48

7 let, 12 mesecev

Netanjahu dobil mandat za sestavo nove izraelske vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izraelski predsednik Šimon Peres je pričakovano mandat za sestavo nove vlade poveril dosedanjemu premieru Benjaminu Netanjahuju.

Vidno ganjen je Benjamin Netanjahu ponovil, da želi sestaviti čim širšo in stabilno vlado narodne enotnosti. Šimon Peres je odločitev sporočil na skupni novinarski konferenci z Netanjahujem, potem ko je 82 od skupno 120 novoizvoljenih poslancev na volitvah 22. januarja podprlo imenovanje Netanjahuja. Peres je izrazil upanje, da bo nova vlada oblikovana kmalu, saj Izrael potrebuje politično in gospodarsko stabilnost, da lahko sprejema odločitve o številnih resnih in nujnih vprašanjih.

Netanjahu: Prioriteta vlade preprečiti Iranu, da bi dobil jedrsko orožje Netanjahu je kot prioriteto nove vlade izpostavil preprečitev Iranu, da bi dobil jedrsko orožje, kot tudi soočenje z drugimi grožnjami varnosti Izraela. Palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pa je pozval k vrnitvi k pogajanjem.

Uradne pogovore za oblikovanje vlade je začel danes. Kot je poročala AFP, se je popoldne najprej sestal z Jairom Lapidom, vodjo sredinske sekularne stranke Ješ Atid, ki je na volitvah zasedla drugo mesto. Ta pred komaj devetimi meseci ustanovljena stranka je dobila 19 poslancev in naj bi imela v novi vladi pomembno mesto. Po navedbah medijev bi Lapid lahko postal zunanji minister ali minister za finance.

Nacionalistična koalicija Največ poslancev, 31, bo imela v novem sklicu parlamenta Netanjahujeva lista, v kateri sta njegova nacionalistična stranka Likud in še bolj nacionalistična Izrael Bejtenu nekdanjega zunanjega ministra Avigdorja Libermana. Netanjahu se bo nato sestal še z vodjo ultra desničarske stranke Habajt Hajehudi Naftalijem Benetom, ki je dobila 12 sedežev in ki naj bi po pričakovanjih prav tako vstopila v vlado.

V vladi bi lahko sodelovali tudi ultra ortodoksni stranki Šas, ki je prejela 11 sedežev, in Združenje judaizem tore, ki jih je dobila sedem. V pogovorih s Peresom sta namreč tudi ti dve stranki podprli Netanjahuja za mandatarja. Vendar pa bi Netanjahu lahko imel težave z njuno vključitvijo v vlado skupaj z Lapidom, ki se zavzema za večje število ultra ortodoksnih Judov v vojski, čemur pa omenjeni stranki odločno nasprotujeta.

Netanjahu ima za sestavo vlade še slab mesec časa Glede mirovnega procesa s Palestinci pa bo moral Netanjahu najti skupen jezik med stranko Habajt Hajehudi, ki podpira gradnjo judovskih naselbin na palestinskih ozemelj, in Ješ Atid, ki podpira oblikovanje palestinske države. V novi vladi bi lahko bila tudi sredinska stranka Kadima, ki ima sedaj 28 poslancev, v novem parlamentu pa jih bo imela samo dva.

Mandatar mora vlado v parlamentu predstaviti v 28 dneh, če mu to ne uspe, pa lahko dobi še dodatnih 14 dni časa. Če mu to tudi takrat ne bi uspelo, pa lahko predsednik države imenuje novega mandatarja.

Ne spreglejte