Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
13.19

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ujguri Guantanamo

Sreda, 16. 1. 2013, 13.19

3 leta, 2 meseca

Nesrečni Ujguri iz Guantanama ne morejo domov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ujguri, turška etnična manjšina, ki so bili zaprti v Guantanamu na Kubi, so zaradi verske nestrpnosti s Kitajske zbežali v Afganistan, kjer so se znašli na napačnem kraju ob napačnem času.

V Slovenijo naj bi prihajala dva nekdanja zapornika iz znanega zapora Guantanamo na Kubi, sicer Kitajca, ki sta po narodnosti Ujgura. O tem, da bi lahko Slovenija sprejela nekdanja zapornika in njuni družini, ki bi se v Sloveniji ponovno integrirali v družbo, pričajo diplomatske depeše med ZDA in Slovenijo, ki jih je novembra leta 2010 razkril WikiLeaks.

Mussomeli pred časom dejal, da ima Slovenija dolžnost sprejeti Ujgure Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph Mussomeli je leto pozneje za slovenske medije izjavil, da gre pri vprašanju, ali bo Slovenija Ujgura sprejela, pravzaprav le za vprašanje človekoljubja in pokončnosti, ne pa za meddržavne odnose. "Tu ni bistveno vprašanje bilateralnih odnosov med Slovenijo in ZDA, temveč humanitarno vprašanje – ali Slovenija meni, da ima dolžnost sprejeti enega ali dva zapornika, ki sta trenutno v Guantanamu in ki bi morala biti izpuščena, a nimata nikamor oditi," je takrat komentiral Mussomeli.

Veleposlanik je pred dvema letoma zagotovil, da sprejetje zapornikov ne bo ogrozilo varnosti Slovenije, saj naj bi vsakega zapornika pred izpustitvijo dobro preverili. "Z njimi bomo opravili pogovore, sprva bodo pod nadzorom. Jasno bo, da nas ti ljudje ne ogrožajo," je še povedal za STA. Menil je, da bi bilo morda najbolje, če bi Slovenija sprejela ujgurske zapornike. "Jasno je, da so se Ujguri na nek način samo pomotoma znašli v tej zmedi. In prav oni so tisti, ki se ne morejo vrniti domov in ki obenem predstavljajo najmanjšo grožnjo varnosti."

Ujguri v ZDA ne morejo, sprejele so jih Švica, Albanija, Palau in Bermudi Razprava o sprejemu nekaterih Ujgurov je pred tremi leti potekala tudi v ZDA, kjer so nekatere skupnosti Ujgurov izrazile pripravljenost na njihovo sprejetje, vendar Ujgurov iz Guantanama zaradi zakona, ki preprečuje premestitev zapornikov iz Guantanama v ZDA, niso mogli sprejeti. Takrat je namreč zvezni sodnik Ricardo Urbina odločil, da mora ameriška vlada Ujgure izpustiti na prostost v ZDA, vendar je pozneje prizivno sodišče razveljavilo njegovo odločitev. Do zdaj so ujgurske zapornike iz Guantanama že sprejele Švica, Albanija, Palau in Bermudi.

Neoborožene so zajeli in odpeljali v Guantanamo Usoda večine Ujgurov, ki so jih Američani zaprli v Guantanamu, je približno enaka. Ujguri so se zaradi kitajske verske nestrpnosti, pri tem je dobro omeniti, da je večina Ujgurov muslimanskih sunitov, znašli v Afganistanu. New York Times opisuje zgodbo štirih Ujgurov, ki so se zaradi tega, ker so muslimani, odločili prebežati v taborišče Ujgurov v Afganistanu. Ko so taborišče napadle ZDA, so ti štirje moški zbežali, po njihovih besedah neoboroženi, nato pa so jih Američanom predali pakistanski vaščani v zameno za denarno nagrado. ZDA so imele od leta 2002 v Guantanamu zaprtih 22 Ujgurov, ki so jih obtožili terorizma.

"Ujguri so zapleten primer, ki so si ga ustvarile ZDA same. Pobrali so jih z bojišč v Afganistanu in drugje, jih zaprli v Guantanamo, ugotovili, da niso sovražni bojevniki, potem pa niso vedeli kaj z njimi. V domovino na zahodu Kitajske jih ne morejo izpustiti, ker jih tam domnevno čaka mučenje. V ZDA sedaj ne smejo, v Guantanamu pa ne morejo ostati, ker niso krivi," je pred tremi leti zapisal STA.

Ne spreglejte