Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija SPD Sigmar Gabriel Angela Merkel

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 13.03

8 let

Nemški socialdemokrati z novim starim predsednikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški opozicijski socialdemokrati (SPD) so na kongresu za predsednika stranke ponovno izvolili Sigmarja Gabriela, ki je tokrat prejel 91,6 odstotka glasov podpore.

Pred dvema letoma, ko je Sigmar Gabriel na čelu SPD nasledil Franza Münteferinga, je prejel 94,2 odstotka glasov podpore.

Gabriel napoveduje boj za mesto v bodoči nemški vladi Pred glasovanjem je Gabriel v govoru napovedal, da se bo stranka borila za mesto v bodoči nemški vladi. Nekdanji minister za okolje namreč meni, da je njegova stranka v vzponu, saj ji je letos po osmih deželnih volitvah uspelo, da sodeluje v osmih deželnih vladah. V zadnjih javnomnenjskih raziskavah na zvezni ravni dobiva SPD sicer 30 odstotkov podpore, kar je za okoli pet odstotnih točk manj kot vladajoča Krščanskodemokratska unija (CDU) Angele Merkel.

Parlamentarne volitve v Nemčiji bodo čez dve leti Parlamentarne volitve v Nemčiji bodo leta 2013, v SPD pa naj bi odločitev o svojem kanclerskem kandidatu sprejeli v letu dni. Poleg 52-letnega Gabriela kot kandidate omenjajo še nekdanjega finančnega ministra Peera Steinbrücka in vodjo poslanske skupine SPD Frank-Walterja Steinmeierja.

Gabriel okrcal politiko kanclerke Angele Merkel V današnjem govoru se je Gabriel zavzel tudi za strožja pravila na finančnih trgih in "konec diktata finančnih trgov". "Ponovno se borimo za demokracijo in pravičnost," je dejal predsednik SPD in okrcal politiko kanclerke Merklove.

"Ta način vladanja je gojišče za nezadovoljstvo s politiko. Socialdemokratski kanclerji, kot je bil Helmut Schmidt, so rešili krize. Pod vodstvom Angele Merkel pa je pojem krizna kanclerka dobil nov pomen, saj krize postajajo vedno večje, namesto da bi jih rešili," je še dejal vodja nemških socialdemokratov, ki je prepričan v zmago svoje stranke na volitvah leta 2013.

"Doživljamo začetek novega obdobja. In to bo socialdemokratsko obdobje. Tudi v Franciji bo s Francoisom Hollandeom na čelu države ponovno socialist," je še dejal Gabriel.

Ne spreglejte