Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
5. 12. 2017,
12.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

11

Natisni članek

Nemčija begunci migranti Lufthansa

Torek, 5. 12. 2017, 12.31

6 let, 4 mesece

Nemški piloti nočejo sodelovati pri deportacijah migrantov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

11

Mosul, begunci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Številni piloti nemških letalskih družb nočejo sodelovati pri državnem programu, po katerem želijo zavrnjene prosilce za azil vrniti v njihove matične države. Skupaj so piloti zavrnili že več kot 200 poletov, ki bi morali migrante oziroma begunce peljati v Afganistan.

Nemčija je po podatkih evropskega statističnega urada (Eurostat) v prvih šestih mesecih letošnjega leta obravnavala več kot 388 tisoč prošenj za mednarodno zaščito. To je več kot vseh 27 držav EU skupaj.

Vlada je zato sprejela program, po katerem begunce oziroma migrante, ki so jim zavrnili azil, vračajo v njihove izvorne države. Po podatkih portala Deutsche Welle so piloti skupaj zavrnili že 222 poletov proti Afganistanu, državi, ki je bila označena za varno kljub nasilju in vojni v državi. Med januarjem in septembrom so samo piloti Lufthanse in Eurowinsga v 88 primerih zavrnili polet.

Velik porast primerov pred sodišči

Tistim, ki so jim zavrnili azil, je Nemčija februarja pripravila program, da bi zmanjšala število pritožb. Ob plačilu stroškov potovanja domov jim ponuja še tri tisoč evrov na družino oziroma tisoč evrov posamezniku za ureditev življenja.

Veliko se jih z deportacijo domov ne strinja, zato so se je močno povečalo tudi število primerov na sodiščih. Iskalci mednarodne zaščite se po pisanju Deutsche Welle pritožijo na skoraj vsako drugo odločitev nemškega urada, ki izdaja dovoljenja za azil. 

Od januarja do septembra so sodišča za obravnavanje primerov porabila 19 milijonov evrov oziroma 7,8 milijona več kot leto pred tem.

Nemčija deportacij zavrnjenih prosilcev za azil v Afganistan ni ustavila niti junija, ko se je v Kabulu zgodil najhujši napad po padcu talibanskega režima leta 2001. Ubitih je bilo več kot 150 ljudi, več kot 300 jih je bilo ranjenih.

Številni piloti Lufthanse so zavrnili polete, ko bi morali v domovino vrniti neuspešne prosilce za azil. | Foto: Reuters Številni piloti Lufthanse so zavrnili polete, ko bi morali v domovino vrniti neuspešne prosilce za azil. Foto: Reuters

Vračanje Afganistancev: "Brezsramna kršitev mednarodnega prava"

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) opozarja, da so se vračanja afganistanskih prosilcev za azil iz Evrope v zadnjem obdobju povečala, kljub temu da je življenje v Afganistanu vse nevarnejše. "Evropske vlade so nevarnosti izpostavile na tisoče Afganistank in Afganistancev, ko so jih prisilno vrnile v države, kjer jim grozijo mučenje, ugrabitve, smrt in druge zlorabe človekovih pravic," so zapisali v nedavnem poročilu.

"V času, ko v Afganistanu beležijo več smrtnih žrtev med civilisti kot kadarkoli doslej, evropske vlade silijo vedno več prosilcev za azil nazaj v nevarnost, pred katero so pobegnili, s čimer brezsramno kršijo mednarodno pravo," še dodajajo v organizaciji.

Vračanje se je potrojilo

Po uradnih statističnih podatkih EU se je med letoma 2015 in 2016 število Afganistancev, ki so jih evropske države vrnile v Afganistan, skoraj potrojilo: z 3.290 do 9.460. Vračanja ustrezajo izrazitemu upadu priznavanja prošenj za azil, z 68 odstotkov septembra 2015 na 33 odstotkov decembra 2016, pravijo v AI.

Samo v pol leta umlo več kot pet tisoč civilistov

V istem obdobju se je po podatkih Misije Združenih narodov v Afganistanu (UNAMA) povečalo število civilnih žrtev. Po podatkih UNAMA je leta 2016 umrlo ali bilo poškodovanih 11.418 ljudi. Napadi na civiliste so se dogajali v vseh delih države, večino napadov pa so izvedle oborožene skupine, vključno s talibani in tako imenovano Islamsko državo. Samo v prvih šestih mesecih leta 2017 je UNAMA naštela 5.243 žrtev med civilisti, so še zapisali v AI.

Ne spreglejte