SiolNET. Novice Svet
1,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški finančni minister: Obdobje obilja v državi je minilo

1,63

termometer

Olaf Scholz
Finančni minister, ki je tudi nemški podkancler, je opozoril tudi na možnost pojava protestov t.i. rumenih jopičev v Nemčiji. Foto: Reuters

Nemški finančni minister Olaf Scholz je danes posvaril, da gospodarski zagon v Nemčija usiha in da so dnevi, ko so davčni prihodki države presegali pričakovanja, minili. Ob tem je opozoril še na možnost pojava protestov t.i. rumenih jopičev tudi v Nemčiji.

"Dobri časi, ko je država prejemala več davkov od pričakovanih se končujejo," je Scholz dejal za današnji izvod nemškega časnika Bild.

"V letu 2018 bomo še enkrat dosegli davčni presežek. Vendar so leta obilja mimo. Od zdaj naprej ne pričakujem več nepredvidenih dodatnih prihodkov," je dodal vodja nemških socialdemokratov (SPD).

Finančni minister, ki je tudi nemški podkancler, je opozoril tudi na možnost pojava protestov t.i. rumenih jopičev v Nemčiji. "Tudi Nemčija ima potencial za pojav rumenih jopičev, ki ga ne smemo podcenjevati," je dejal. Po njegovih navedbah bi lahko prebivalce k temu spodbudili visoki stroški življenja, med drugim tudi naraščajoče cene stanovanj.

Angela Merkel Novice Nemčija podpira dogovor ZN o migracijah

Rast nemškega gospodarstva se je upočasnila

Trdna gospodarska rast, visoke plače in nizka stopnja brezposelnosti so v minulih letih povečali davčne prilive v Nemčiji, s čimer je država - v nasprotju z večino članic EU - uživala zaporedne proračunske presežke. Leta 2017 ga je denimo ustvarila za 36,6 milijarde evrov.

V minulih mesecih pa se je nato v luči ameriško-kitajskih trgovinskih napetosti rast nemškega gospodarstva, ki je močno izvozno naravnano, že upočasnila. Med drugim se država sooča s težavami v avtomobilski industriji, negotovost pa v gospodarstvu povzroča tudi zaskrbljenost nad brexitom. Nemčija je poleg tega zaradi velikega presežka v zunanjetrgovinski bilanci tudi tarča ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V tretjem četrtletju minulega leta je Nemčija celo prvič v več kot treh letih zabeležila padec bruto domačega proizvoda. Takrat je vlada v Berlinu znižala napovedi gospodarske rasti za leto 2018 z 2,2 odstotka na 1,5 do 1,6 odstotka.

Nemčija avtocesta A9 Avtomoto Nemčija: prepoved za dizle tudi že na avtocesti Viktoria Marinova Novice Nemčija Bolgariji izročila osumljenca za uboj novinarke Vladimir Putin Novice Rusijo kibernetskih napadov obtožila še Nemčija Piranski zaliv Novice Nemčija obrnila hrbet Sloveniji? "Po naših informacijah ni spremenila svojega stališča."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin