Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2018,
15.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Združeni narodi dogovor migracije Nemčija

Ponedeljek, 19. 11. 2018, 15.43

5 let, 5 mesecev

Nemčija podpira dogovor ZN o migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Angela Merkel | Nemška vlada, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel, podpira dogovor ZN o migracijah. | Foto Reuters

Nemška vlada, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel, podpira dogovor ZN o migracijah.

Foto: Reuters

Nemška vlada stoji za dogovorom Združenih narodov (ZN) o migracijah, je danes poudaril tiskovni predstavnik nemške zvezne vlade v Berlinu Steffen Seibert in se tako odzval na poziv nemškega ministra za zdravje Jensa Spahna, naj Nemčija preloži potrjevanje omenjenega dogovora. Poziv ministra je v vladni Krščansko-demokratski uniji (CDU) sicer sprožil številne polemike.

Zdravstveni minister Jens Spahn je v nedeljski izdaji časnika Bild pozval k razpravi o dogovoru ZN o migracijah: "Razpravljati bi morali o vseh vprašanjih in nanje dobiti odgovore, sicer nas bodo hitro politično dohitela," je dejal Spahn in dodal, da bi Nemčija dogovor po potrebi lahko podprla kasneje.

Prebežniki
Novice Dogovor o migracijah "ni zavezujoč in pravno nima nobenih učinkov"

Nemška vlada podpira prvi mednarodni dogovor o migracijah

Njegov poziv je naletel na nedvoumno zavrnitev nemške vlade. "Nemška vlada stoji za tem dogovorom," je dejal vladni tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Globalne izzive, kot so migracije, je mogoče naslavljati le po multilateralni poti, je dodal in opozoril, da bi ločeni nacionalni pristopi vodili v slepo ulico.

Poziv Spahna, ki je eden od šibkejših tekmecev za nasledstvo kanclerke Angele Merkel na čelu vladajoče CDU, je zavrnil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko v nemškem bundestagu Norbert Röttgen.

"Odlaganje s pristopom k dogovoru o migracijah bi pokazalo dvojno pomanjkanje vodstva, česar si Nemčija ne sme dovoliti," je dejal Röttgen, ki prav tako prihaja iz CDU. Dogovor je po njegovem zelo pomemben korak mednarodne skupnosti, da določi načela za spopadanje z migranti.

Minister za gospodarstvo Peter Altmaier (CDU) je medtem poudaril, da so ga izjave Spahna presenetile. Člani konservativnih strank v bundestagu so prejšnji teden o dogovoru razpravljali tri ure in velika večina je menila, da ne smejo popustiti populističnim silam, je dejal gospodarski minister.

Ne spreglejte