Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 7. 2021,
19.11

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

159

Natisni članek

Viktor Orban Evropska unija Nemčija Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 22. 7. 2021, 19.11

2 leti, 9 mesecev

Weltwoche: Janša je najnovejši bruseljski grešni kozel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

159

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

"Mnogi tuji Janševi kritiki sploh ne znajo slovenskega jezika in ne vedo veliko o Sloveniji. Informacije dobivajo s strani slovenske levice," v članku z naslovom Najnovejši bruseljski grešni kozel piše švicarski časopis Weltwoche.

V članku, ki je bil objavljen ta mesec in ki po vsebini odstopa od drugih tujih člankov o Janši, je novinar Karl-Peter Schwarz zapisal, da podoba, ki jo o Janši slikajo Evropska komisija ter njej naklonjene politične stranke in mediji, ni nič boljša od podobe njegovega madžarskega kolega Viktorja Orbana.

Janšo so tako označili za desničarskega populista, simpatizerja poraženega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in človeka, ki želi nadzorovati medije, pri tem pa so nekateri mediji izrazil skrb, da se politiki Orbanovega tipa pojavljajo tudi v drugih državah, je zapisal. 

Janez Janša
Novice Janša dobil pismo podpore glede Irana člana Amnesty International

Podobne scenarije smo že videli

Novinar opozarja, da mnogi Janševi kritiki sploh ne poznajo slovenskega jezika in ne vedo veliko o Sloveniji. Informacije, tako piše, dobivajo s strani Slovencev, ki so naklonjeni levi politični opciji.

Podobne scenarije smo v preteklosti videli že v drugih državah, poudarja. Po Wolfgangu Schüsslu, Jaroslawu Kaczynskem in Viktorju Orbanu je po mnenju Schwarza tako zdaj na vrsti Janša, ker si je upal, tako kot ostali trije, postaviti po robu diktatu EU in se zavzeti za suverenost svoje države.

Z osamosvojitvijo Slovenije ni prišlo do menjave elit

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA , Novinar naniza več zgodovinskih dejstev o tem, kakšno vlogo je imel Janša med osamosvajanjem in doda, da je slovenski premier v času Jugoslavije kritiziral komuniste in JLA, kar je takrat veljalo za tabu temo.

Ob tem je dodal, da z osamosvojitvijo Slovenije v naši državi ni prišlo do menjave elit in da so se komunisti v socialdemokratski in liberalni preobleki vrnili na oblast, pri čemer se je med njimi širil strah, da bi morali sodno odgovarjati tako za kriminalna dejanja med privatizacijo državnega premoženja kot tudi za povojne poboje v času Titove oblasti.

Janez Janša, Marjan Šarec
Novice Ravs med Janšo in Šarcem: srednješolec s šestimi popravci in diploma iz časa komunizma

Levica se z vsemi sredstvi bori proti spremembam v sodstvu

Po njegovih besedah se kot na Poljskem in na Madžarskem tudi v Sloveniji levica z vsemi sredstvi bori proti spremembam v sodstvu. Spomnil je tudi na sodni proces Patria, ko je Janša pred volitvami leta 2014 pristal v zaporu, kasneje pa obsodba na ustavnem sodišču padla. 

Zapis sklene, da si bodo Janševi nasprotniki še naprej prizadevali za padec vlade in da bo tudi Evropska komisija storila vse, kar je v njeni moči, da se to zgodi.

Karl-Peter Schwarz je bil dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitung za vzhodno in jugovzhodno Evropo. Po upokojitvi živi v Istri in dela kot svobodni novinar.
Ne spreglejte