SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška vlada napovedala vojno davčnim oazam

1

termometer

Nemške banke so desetletja pomagale pri nakazilih denarja v bančne oaze. Nemški politiki želijo zdaj otežiti skrivanje pred davčnimi oblastmi.

Nemška vlada se zadnje čase zavzema za vse bolj jasno stališče do pregona utajevalcev davkov, ki svoje premoženje premikajo v varno zavetje davčnih oaz. Pod drobnogled sta bili tako v zadnjem času vzeti obe strani, tako bančni komitenti kot banke. Več kot 2,5 milijona strani dokumentov "Pričakujemo in pozdravljamo vročitev vseh potrebnih dokumentov ustreznim davčnim organom," je o podatkih glede premoženja, skritega v davčnih oazah, dejal tiskovni predstavnik nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla. Po pregledu več kot 2,5 milijona strani dokumentov o "varno spravljenem denarju" svojih državljanov nameravajo nemške oblasti začeti preiskave, ki jim bodo najverjetneje sledile prve obtožbe, poročajo mediji, ki dodajajo, da vse kaže, da se bo na tem področju začela prava sodna bitka.

Finančni škandal tudi v vrhu francoske politike "Trenutno smo sredi intenzivne mednarodne operacije," je v zvezi s preiskavami dejal eden izmed nemških parlamentarcev. Nemški časnik Focus je medtem poročal, da je vsaj 100.000 posameznikov, ki živijo ali delajo v Nemčiji, vsaj občasno uporabljajo davčne oaze, med njimi pa naj bi bili tudi utajevalci davkov.

Težavam s finančnimi škandali se ne morejo izogniti niti v vrhu francoske politike. Tamkajšnjemu predsedniku Francoisu Hollandu je tako sive lase povzročal nekdanji francoski minister za proračun Jerome Cahuzac , ki je bil obtožen utaje davkov, sum dvomljivih finančnih poslov pa je padel na še enega sodelavca, blagajnika njegove predsedniške kampanje Jean-Jacquesa Augierja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin