Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
17.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nacionalizem umor

Petek, 18. 11. 2011, 17.19

5 let, 7 mesecev

Nemška neonacistična trojica morda z več sodelavci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrajno desna teroristična celica iz nemškega mesta Zwickau, odgovorna za najmanj deset umorov v letih 2000-2007, je morda večja, kot se je zdelo sprva.

To je po kriznem vrhu o neonacizmu v Berlinu potrdil vodja nemškega zveznega urada za boj proti kriminalu (BKA) Jörg Ziercke. Preiskovalci so medtem v zvezi z umori poleg Holgerja G. in Beate Zschäpe identificirali še dva osumljenca.

Za koga gre, zaenkrat ni znano, po predhodnem poročanju nemških medijev pa naj bi se pod lupo preiskovalcev znašla dva neonacista iz zvezne dežele Turingije, ki naj bi pomagala trojici, ki sta jo poleg Zschäpejeve sestavljala še zdaj že pokojna Uwe Böhnhardt in Uwe Mundlos.

Omenjenega Holgerja G. so sicer aretirali v zvezni deželi Spodnja Saška, poleg tega pa namigi o morebitnih sodelavcih morilske trojice obstajajo še v zveznih deželah Saška in Brandenburg.

Ziercke tudi ne izključuje možnosti, da bo preiskava razkrila še dodatne sodelavce oziroma da se bo izkazalo, da imajo opravka s pravo "mrežo".

Nacionalistična skupina je imela v določenih trenutkih do 180 članov Skrajno desna skupina Turinška obramba domovine (Thüringer Heimatschutz), iz katere je nastala skupina Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), ki so ji pripadali Zschäpejeva, Böhnhardt in Mundlos, je imela namreč v določenih trenutkih tudi 170 ali 180 članov, je pojasnil.

Umorili najmanj deset priseljencev Po nedavnem razkritju, da so za najmanj deset umorov, večinoma priseljencev turškega rodu, med letoma 2000 in 2007 dejansko krivi nemški skrajni desničarji, je sicer danes v Berlinu potekal krizni vrh o boju proti desničarskim skrajnežem, na katerem so sodelovali nemška zvezna notranji in pravosodni minister ter njuni kolegi iz zveznih dežel.

Bodo prepovedali desničarsko Nacionalno demokratsko stranko? Po vrhu je zvezni notranji minister Hans-Peter Friedrich izpostavil štiri bistvene dogovore: združitev podatkov o nasilju skrajnih desničarjev v eni centralni bazi podatkov, vzpostavitev centra na zvezni ravni za učinkovitejši boj proti skrajni desnici, spremembe zakona o zveznem uradu za zaščito ustavnega reda, ki bodo omogočile boljšo izmenjavo zaupnih podatkov o osumljencih, ter ponovna preučitev možnosti za prepoved desničarske Nacionalne demokratske stranke (NPD).

Ne spreglejte