SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška analiza: zaprtje balkanskih meja bi povzročilo kaos

2

termometer

Popolna zapora meja v Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem, Sloveniji in na Madžarskem bi med "migranti in državnimi organi povzročila kaos in paniko", opozarja nemška obveščevalna služba.

Do nemške politike odprtih vrat niso kritični le skrajni desničarji, temveč tudi nemška obveščevalna služba. Časopis Welt am Sonntag je pretekli teden objavil poročilo nemške obveščevalne službe BND o povečanem dotoku beguncev.

Nemčiji grozi nestabilnost V poročilu, ki ga je časopisu dal obveščevalec, ki je želel ostati anonimen, je zapisano, da bo "velik dotok ljudi iz drugih delov sveta pripeljal do nestabilnosti v državi". Obveščevalci so tudi opozarjali pred nenadzorovanim priseljevanjem ekstremistov, na možnost ustvarjanja paralelnih družb v Nemčiji, na uvoz arabskega antisemitizma in etičnih konfliktov drugih narodov.

Nemška vlada je delovala na lastno pest Poročilo je bilo posredovano vsem višjim uradnikom obveščevalne službe. Opozarjajo tudi, da nemška vlada ni upoštevala opozoril obveščevalnih služb in je agencije celo ovirala pri delu. Zato so v poročilu nemško vlado celo obtožili kršenja zakona, saj "vedno znova omogoča nelegalne vstope tujcev v državo".

Nujni ukrep: zaprtje meja V zvezi s tem je nekdanji šef BND August Hanning nemški vladi predlagal deset točk, kako naj se spopade s trenutno begunsko krizo v okviru nemških zakonov. Na prvem mestu je zahteva, naj Nemčija ne sprejema več beguncev, Angela Merkel pa mora izjaviti, da je Nemčija dosegla limit sprejema beguncev. Poudarjajo tudi, da mora zvezna policija nemudoma zapreti državo mejo za vse migrante, ki nimajo dovoljenja za potovanje v Nemčijo, vse, ki bi kljub temu brez dovoljenja prestopili mejo, pa morajo nemudoma deportirati.

Prav tako mora Nemčija sprejeti zakone, ki beguncem ne bi dopuščali takojšnje združitve z družino, hkrati pa obvezno prijavo bivališča, če to prekršijo, pa se beguncem nemudoma odvzame socialna pomoč.

Najnovejša analiza proti zapori balkanskih meja Med predlogi nemških obveščevalcev je tudi takojšnja zamrznitev balkanske poti beguncev proti Nemčiji. Toda v zvezi s tem je Welt am Sonntag ta teden objavil drugo zaupno poročilo, v katerem je analiza nemških varnostnih organov v primeru zapore meja balkanskih držav. Poročilo z naslovom Skupna analiza in strategija nelegalnih migracij je plod različnih zveznih agencij, med njimi obveščevalne službe BND, zvezne policije, zunanjega ministrstva in zveznega urada za migracijo in begunce.

Kaos in panika med migranti in državnimi organi Opozarjajo, da bi popolna zapora meja v Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem, Sloveniji in na Madžarskem med "migranti in državnimi organi povzročila kaos in paniko". Opozarjajo, da bi se v takem primeru "grški sistem vrtljivih vrat spuščanja migrantov ustavil in organizirana predaja migrantov bi bila prekinjena", kar bi povzročilo "poslabšanje humanitarnih razmer". A popolna preprečitev prečkanja kopenskih mej je glede na poročilo mogoča le "z velikim človeškim in tehničnim naporom varnostnih organov".

Begunci bi izbrali novo pot Prav tako pa opozarjajo, da bi v tem primeru lahko prišlo do preusmeritve toka beguncev prek Bolgarije ali pa prek Albanije in nato z ladjami do Italije. Mogoče pa je celo, da bi skušali Italijo doseči celo iz Turčije na t. i. ladjah duhov, kar se je že dogajalo v začetku letošnjega leta.

Novi begunci iz Libanona in Jordanije V poročilu pričakujejo še povečanje pritoka beguncev, saj je "migracija po morju iz Turčije v Grčijo v oktobru še narasla". Poročajo o vse večjem številu Sircev, ki pripotujejo iz Libanona in Jordanije. Polovica sirskih beguncev v Jordaniji namerava v bližnji prihodnosti migrirati. Navedbe poročila so, da jih 91 odstotkov želi v Evropo. V Jordaniji in Libanonu je trenutno po ocenah Združenih narodov skupno 2,5 milijona sirskih beguncev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin