Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Angela Merkel Vladimir Putin BiH Srbija

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 13.45

8 let

Nemčijo skrbi Putinov vpliv na Srbijo in BiH

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Plin za Srbijo, pritisk na Bosno in Hercegovino - po pisanju nemškega Spiegla nemško vlado skrbi, da skuša ruski predsednik Vladimir Putin omenjeni balkanski državi oddaljiti od EU.

Vlado v Berlinu skrbi ruska agresivna protizahodna politika na Balkanu, piše v zaupnem dokumentu nemškega zunanjega ministrstva. Za Rusijo je Zahodni Balkan strateškega pomena, še piše v analizi z naslovom Vpliv Rusije v Srbiji.

Moskva skuša Srbijo privezati nase s tesnim vojaškim sodelovanjem in dobavo plina. "Cilj Putina je tako pritisniti na balkanske države, da se odpovedo približevanju članstvu v EU ali pa da bi kot članice EU prorusko vplivale na evropske odbore. To je del strateško obsežnega pristopa Rusije, da se politično in predvsem gospodarsko infiltrira v države," je za Spiegel povedal politik Elmar Brok iz vrst krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel.

V BiH je po prepričanju nemške vlade Rusija ubrala podobno taktiko. "Zdi se, da skuša Rusija prek Republike srbske vplivati na celotno BiH. To tudi otežuje pot srbske sosede v EU," meni kmetijski minister Christian Schmidt, ki je bil pred kratkim v BiH.

Nemška vlada ima težave z iskanjem odgovora na rusko balkansko strategijo. "Ne želimo začeti nobenega tekmovanja. Državam na Balkanu moramo vedno dati jasno vedeti, da je približevanje EU v njihovem interesu," je poudaril Michael Roth z nemškega zunanjega ministrstva.

"Putin ogroža evropski mir" Merklova je na v nedeljo končanem vrhu voditeljev največjih svetovih gospodarstev (G20), ki ga je Putin zaradi pritiska preostalih voditeljev predčasno zapustil, jasno povedala, da ruski predsednik postavlja pod vprašaj evropski mir. Putinu je očitala politiko anektiranja. Rusija si je marca priključila Krim, na vzhodu Ukrajine pa izvaja svoj vpliv. "To po grozotah dveh svetovnih vojn in po koncu hladne vojne ogroža mir v Evropi," je dejala kanclerka.

Med državami, v katerih bi lahko po mnenju kanclerke Putin izvajal podobno politiko kot v Ukrajini, je Merklova omenila Moldavijo, Gruzijo in Srbijo.

Ne spreglejte