SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemčija želi obuditi razpravo o ustavi EU

2

termometer

Dobrih šest let po padcu evropske ustave na referendumih v Franciji in na Nizozemskem želi Nemčija obuditi razpravo o tem spornem vprašanju, češ da bi ustava okrepila moč in vpliv EU.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je v petek idejo predstavil na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Koebenhavnu.

"Evropa potrebuje več demokratične globine" "V Evropi potrebujemo pravo ustavo," je v petek ob robu zasedanja dejal Westerwelle, ki meni, da je treba odpreti novo poglavje v evropski politiki in okrepiti učinkovitost odločanja.

Evropa je namreč po njegovih besedah več kot notranji trg ter krepitev in širitev gospodarskih priložnosti - je tudi skupnost vrednot. "Evropa potrebuje več učinkovitosti in več demokratične globine," je dejal.

Razprava o ustavi naj bi bila ponovno zagnana v prihodnjih tednih, ko naj bi se v Berlinu sestala majhna skupina zunanjih ministrov, ki naj bi razpravljala o vprašanjih glede prihodnosti Evrope.

Spomnimo: Z zavrnitvijo ustavne pogodbe leta 2005 so Francozi in Nizozemci sprožili institucionalno krizo, ki se je decembra leta 2009 končala z uveljavitvijo lizbonske pogodbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin