Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
16.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

migranti Ladja Italija Malta Francija

Nedelja, 15. 7. 2018, 16.06

5 let, 9 mesecev

Nemčija, Francija in Malta bodo sprejele del migrantov z ladij pred Italijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemčija je pripravljena sprejeti 50 od skupno 450 migrantov, ki na dveh ladjah čakajo pred italijansko obalo, so sporočili iz Berlina. Da bosta sprejeli vsaka po 50 pribežnikov, sta že pred tem potrdili Francija in Malta. Češki premier medtem meni, da gre za "pot v pekel".

"Nemčija in Italija sta se dogovorili, da bo Nemčija v tem primeru sprejela 50 migrantov v okviru nadaljevanja pogovorov o intenzivnejšem dvostranskem sodelovanju na področju azilne politike," je dejala tiskovna predstavnica nemške vlade, katere besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija namreč želi, da bi nazaj v Italijo poslala migrante, ki so se ob prihodu v EU registrirali v tej državi.

ladja
Novice Italijanska ladja z migranti ni smela v italijanske vode

Migrantom, ki so pripluli v petek, vrata najprej zaprli Malta in Italija

Na morju so obtičali migranti, ki so domnevno iz Libije do Italije pripluli v petek. Italija ladji ni dovolila vplutja v svoja pristanišča, prav tako je vrata zaprla Malta. V soboto so migrante premestili na ladjo italijanske mornarice in plovilo evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex. K temu naj bi bile evropske sile prisiljene, ker so migranti ob pogledu na njihove ladje začeli skakati v vodo.

Italijanska obalna straža je sicer v soboto osem žensk in otrok odložila na bližnjem otoku Lampedusa, kjer so bili deležni zdravniške oskrbe.

migranti
Novice Rešeni migranti so se le lahko izkrcali na Siciliji

Češki premier: Češka ne bo sprejela nobenih migrantov

Po 50 migrantov bosta sprejeli Francija in Malta, je v soboto zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Za preostale meni, da bi morale poskrbeti preostale članice EU.

Da ne bodo sprejeli nobenih migrantov, mu je odgovoril češki premier Andrej Babiš. "Tako kot drugi evropski premierji sem tudi sam prejel pismo italijanskega premierja Conteja ... v katerem prosi EU, naj poskrbi za okoli 450 ljudi, ki so ujeti na morju," je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter. "Tak pristop pomeni pot v pekel," je dodal.

Pristop reševanja po njegovem prepričanju "le spodbuja tihotapce in povečuje njihov dobiček". Njegova država, kot je zatrdil, ne bo sprejela nobenih migrantov, zavzel pa se je še za načelo prostovoljnega sodelovanja.

migranti
Novice Večina članic ZN potrdila mednarodni dogovor o varnih in urejenih migracijah
Ne spreglejte