Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 7. 2018,
8.26

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

dogovor Združeni narodi migracije

Sobota, 14. 7. 2018, 8.26

5 let, 9 mesecev

Večina članic ZN potrdila mednarodni dogovor o varnih in urejenih migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po več kot letu dni pogajanj se je večina članic ZN v New Yorku v petek strinjala z besedilom novega mednarodnega dogovora o varnih in urejenih migracijah, ki sicer ne bo pravno zavezujoč, ampak neke vrste vodilo pri usmerjanju nacionalnih politik glede tega perečega vprašanja. Kljub temu ZDA pri tem niso sodelovale.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dogovor označil za velik dosežek, ki odraža skupno razumevanje o čezmejnih migracijah kot mednarodnem fenomenu, ki potrebuje učinkovito upravljanje z mednarodnim sodelovanjem. Obenem tudi priznava pravico vsakega posameznika do varnosti, dostojanstva in zaščite.

Predsednik Generalne skupščine ZN Miroslav Lajčak je poudaril, da dogovor ne vzpodbuja migracij niti jih ne zaustavlja. Ni pravno zavezujoč in ne narekuje ali vsiljuje ničesar, saj v celoti spoštuje suverenost držav. "Lahko nas pa usmerja in pomaga izvleči koristi migracij in zmanjšati tveganja. Lahko nam ponudi novo platformo za sodelovanje in je lahko vir za iskanje ravnotežja med pravicami ljudi in suverenostjo držav," je dejal.

Horst Seehofer
Novice Na nemško-avstrijski meji nov režim z omejitvami vstopa sekundarnih migrantov

Posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN za migracije Louise Arbour je dejala, da bo človeška mobilnost vedno z nami, zato njeni kaotični, nevarni in izkoriščevalski vidiki ne smejo postati normalni. "Uresničevanje dogovora bo prineslo varnost, red in gospodarski napredek, ki bo koristil vsem," je dejala.

Slovenija je aktivno sodelovala pri pogajanjih o tem dogovoru, in sicer v okviru 27 držav članic EU. Madžarske ni bilo poleg. Dogovor bo formalno potrjen na meddržavni konferenci v Marakešu v Maroku 10. in 11. decembra.

Idomeni, begunci, migranti
Novice Notranji ministri EU v Innsbrucku o migracijah
Ne spreglejte