SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Notranji ministri EU v Innsbrucku o migracijah

0,04

termometer

Idomeni, begunci, migranti
Foto: Reuters

V avstrijskem Innsbrucku bo danes potekalo neformalno zasedanje notranjih ministrov Evropske unije, na katerem bo osrednja tema migracije. To bo sploh prvo ministrsko zasedanje v času avstrijskega predsedovanja svetu EU. Udeležila se ga bo tudi slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki opravlja tekoče posle.

Dunaj, ki bo svetu EU predsedoval do konca leta, se v okviru soočanja z migracijami zavzema predvsem za krepitev varovanja zunanjih meja. Tako so v torek predlagali, da bi evropsko agencijo za zunanje meje Frontex okrepili pripadniki evropskih nacionalnih vojsk.

Avstrija poleg tega vztraja tudi pri nadzoru svoje meje s Slovenijo, čemur uradna Ljubljana nasprotuje. Trdi, da uspešno in učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo, zaradi česar avstrijski nadzor ni potreben.

Avstrija in Italija s svojimi predlogi

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl bo verjetno evropskim kolegom danes predstavil tudi svojo pobudo, da EU na svojem ozemlju ne bi smela več sprejemati prošenj za azil.

Tudi italijanski minister za notranje zadeve Matteo Salvini je v sredo napovedal, da bo Italija v Innsbrucku predstavila dodatne pobude za omejitev prisotnosti nezakonitih migrantov na svojem ozemlju.

Ministri bodo predvidoma govorili še o dogovoru, ki ga je pretekli teden dosegla nemška koalicija. Sklenila je, da bo Nemčija omejila sekundarne migracije oziroma da bodo na meji z Avstrijo zavrnili vse begunce, pri katerih azilni postopek v drugi članici EU že poteka. Da bo to mogoče, pa morajo skleniti ustrezne dogovore z več članicami.

Ob robu bodo potekala tudi dvostranska oziroma tristranska srečanja. Salvini se je že v sredo sestal z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem, danes pa se bosta ministra srečala še s Kicklom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin