Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

papež Frančišek pranje denarja

Torek, 16. 7. 2013, 12.57

8 let

Nekdanji vodji vatikanske banke obtoženi pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijansko tožilstvo je nekdanji vodji vatikanske banke obtožila pranja več milijonov evrov. Osumljena sta direktor in njegov pomočnik, ki sta nedavno morala odstopiti z vodilnih mest.

Zgodba o direktorju vatikanske banke Paolo Cipriani, ki je pred dvema tednoma odstopil, se nadaljuje. Domneve vatikanistov, da je bil Cipriani skupaj s svojim pomočnikom Massimom Tullijem v odstop prisiljen, so se izkazale za pravilne. Uradni Vatikan je odstop pospremil z besedami predsednika vatikanske banke IOR, ki se jima zahvaljuje za osebno predanost, sicer pa naj bi IOR potreboval novo vodstvo.

Milijonska nakazila na male banke Z italijanskega tožilstva je prišla informacija, ki so jo tokrat prvi objavili tuji mediji in šele nato italijanski, da sta nekdanja bančnika osumljena pranja denarja. Reutersova novinarja sta si ogledala dokumente z dokazi, da sta osumljenca večkrat zaporedoma kršila italijanski zakon o pranju denarja. Šlo je za večmilijonske zneske. Tožilstvo je pozorno preiskalo 15 nenavadnih bančnih nakazil, kjer ni bilo videti porekla denarja. Bančna nakazila na bančne račune v Italiji in Nemčiji sta ukazala Cipriani in Tulli. 6. septembra 2010 sta podpisala faks, s katerim sta naročila nakazilo 20 milijonov evrov z računa vatikanske banke, ki je bil odprt na mali italijanski banki Credito Artigiano, na račun IOR-a na mednarodni banki JP Morgan. Isti dan sta z istega računa velela prenakazati še tri milijone evrov na malo rimsko banko Banca del Fucino.

IOR je mednarodni problem Vatikan ima zadnja leta veliko težav s sosednjo Italijo, ki zahteva spoštovanje zakonodaje tudi pri poslovanju z Zavodom za nabožna dela (IOR), kot se banka uradno imenuje. To je postala tudi tema srečanj vodstev obeh držav. V vatikanski banki, ki jo preiskuje papeška komisija, pa je vatikansko sodišče "zamrznilo" vse dokumente. Do nadaljnjega velja prepoved uničevanja kakršnihkoli dokumentov.

Sodnik bo zdaj presodil, ali je za proces dovolj dokazov. Ciprianov odvetnik, ki za Reuters ni hotel komentirati obtožbe, je povedal le, da oblasti njegovo stranko preiskujejo že več let. Odvetnica Tullija pa je izjavila, da ni več njegova zastopnica. Zanimivo pa je, da nekdanji predsednik banke IOR Ettore Gotti Tedeschi, ki je bil odpuščen lani, ni več predmet preiskave italijanskega tožilstva.

V banki IOR imajo lahko odprte račune samo njeni zaposleni, vatikanski državljani in duhovniki. Tožilstvo domneva, da so nekateri lastniki računov dovolili, da se njihovi osebni računi zlorabijo. Banka IOR je zato lahko postala kanal za denar kriminala, domnevajo tožilci. Šele nova zakonodaja prejšnjega papeža Benedikta XVI. je omogočila, da se tovrstne prekrške preiskuje in kaznuje.

Sledi reforma ali celo ukinitev banke Poznavalci vse glasneje omenjajo možnost, da bi papež Frančišek banko kar ukinil. Njegova šaljiva opomba, da sv. Peter ni imel bančnega računa, tako postaja resna grožnja obstoju banke, ki jo zadnja desetletja spremlja precej finančnih škandalov. Vatikanisti radi vedno znova citirajo tudi papeževo željo, da bi Cerkev bila "revna in za reveže".

Ne spreglejte