SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji romunski premier po obsodbi poskušal storiti samomor

2

termometer

 | Foto:
Nekdanji romunski premier Adrian Nastase je po tem, ko je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo zoper odločitev o dveletni zaporni kazni zaradi korupcije, poskušal storiti samomor.

Po romunski televiziji so v živo prenašali prihod policije na dom Adriana Nastaseja, da bi ga odpeljali v zapor, a so ujeli prihod rešilca in prevoz Nastaseja v bolnišnico. Romunski mediji so kasneje poročali, da se je nekdanji premier z revolverjem ustrelil v vrat. Dobil je hude poškodbe.

Le nekaj ur prej je romunsko vrhovno sodišče potrdilo sodbo nižjega sodišča o dveletni zaporni kazni za nekdanjega premiera Romunije.

Nezakonito si je prilastil okoli 1,5 milijona evrov Nekdanji predsednik romunske vlade, ki je položaj zasedal med letoma 2000 in 2004, je bil januarja na zaporno kazen obsojen zaradi nezakonitega prilaščanja sredstev za volilno kampanjo iz leta 2004 v višini okoli 1,5 milijona evrov.

Po navedbah tožilstva so bile javne ustanove in zasebna podjetja prisiljeni v sodelovanje v kampanji, njihova plačila pa so morala čez več bančnih računov, preden so dejansko pristala v proračunu za Nastasejevo volilno kampanjo.

Nastase: Sem žrtev politične zarote Nastase je ves čas zanikal svojo krivdo in dejal, da je žrtev politične zarote. Vendar sta pred njim še dva sodna postopka, saj so se tožilci pritožili na nedavne sodbe vrhovnega sodišča.

Med drugim ga je decembra lani sodišče oprostilo obtožb o korupciji zaradi sumljivih 320.000 evrov, za katere je trdil, da so del dediščine, ki jo je njegova žena podedovala od svoje tete. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo

Romunsko sodstvo od leta 2007 budno spremlja tudi Evropska komisija, Bruselj pa vztraja, da bi se morala Romunija še bolj potruditi v boju proti visoki stopnji korupcije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin