SiolNET. Novice Svet
1,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji afganistanski minister v Nemčiji dela kot kolesarski kurir #video

1,37

termometer

Sayed Sadaat je bil v afganistanski vladi zaposlen kot minister za komunikacije, potem pa se je decembra lani v upanju za boljšo prihodnost preselil v Nemčijo.

Aryana Sayeed Trendi Največji afganistanski zvezdi uspelo pobegniti iz domovine

Afganistanec Sayed Sadaat je bil nekoč minister za komunikacije, a je po selitvi v Nemčijo decembra lani sprejel precej drugačno delo. Zdaj dela kot kolesarski dostavljavec v Leipzigu.

Za Reuters je razkril, da je bila njegova družina sprva zelo kritična do njega, ker je po dveh letih dela v vladi prevzel takšno službo, a sam pravi, da je tudi delo dostavljavca zanj delo. "Ni pomembno. Tudi prej sem bil kot minister v službi ljudi, zdaj pa sem kot dostavljavec prav tako. Še vedno sem v službi ljudi," je razložil in dodal: "Vsi moramo delati! Kajti če imate stroške, plačujete najemnino in potrebujete denar za hrano in nastanitev, morate delati."

Ob tem je še poudaril, da to, da je bil nekoč minister, še ne pomeni, da je opravičen dela. "Spodbujam vse druge politike, naj naredijo korak naprej in naj delajo tudi po upokojitvi. Morajo delati v skupnosti kot normalni ljudje."

Sayed Sadaat Foto: Reuters

Sayed Sadaat Foto: Reuters

"Moja duša je srečna in nimam slabe vesti"

Poudaril je, da je ponosen, da opravlja delo dostavljavca, saj bi lahko ubral povsem drugačno, pokvarjeno pot, a je ni. "Lahko bi bil eden od pokvarjenih ministrov, lahko bi služil milijone dolarjev, kupoval stavbe in hotele tukaj ali v Dubaju in mi ne bi bilo treba delati. Ponosen sem, da je moja duša srečna in nimam slabe vesti. Zato opravljam običajno delo in upam, da bodo tudi drugi politiki sledili enakemu načinu dela z javnostjo, namesto da bi se samo skrivali."

A službe v Nemčiji, ki bi ustrezala njegovim izkušnjam, mu ni bilo lahko najti. Z diplomo iz informatike in telekomunikacij je upal, da bo našel delo na sorodnem področju, vendar so bile njegove možnosti brez znanja nemščine zelo majhne.

Sayed Sadaat Foto: Reuters

Zdaj za učenje nemškega jezika porabi širi ure na dan v jezikovni šoli, nato pa ga čaka šesturna izmena za podjetje Lieferando, ki se ukvarja z dostavo hrane.

Zgodba 49-letnega Sayeda, ki je afganistansko vlado zapustil leta 2018, zadnje dni odmeva predvsem zaradi kaosa, ki vlada v njegovi domovini po prevzemu talibanov. Njegova družina in prijatelji želijo zapustiti Afganistan in se mu pridružiti v Nemčiji, zato zdaj čakajo na naslednjo priložnost, da bi poleteli iz države.

Nemška policija Novice Berlin: Afganistanec z nožem zabodel žensko, ker je delala #video Letališče Kabul Afganistan Novice Petletnik iz Afganistana zbežal na Poljsko, tam pa umrl zaradi zastrupitve z gobami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin