Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
10.07

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Indonezija noad potres

Sreda, 8. 8. 2018, 10.07

5 let, 8 mesecev

"Nekatere vasi so skoraj v celoti opustošene. Vse hiše, ceste in mostovi so uničeni." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

V potresu, ki je v nedeljo z magnitudo 6,9 stresel indonezijski otok Lombok, je po zadnjih podatkih umrlo 131 ljudi, 1.477 pa jih je bilo poškodovanih. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 156.000 ljudi.

Iz nacionalne agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami so sporočili, da krepijo reševalna prizadevanja, pri čemer imajo na terenu še vedno težave. "Število smrtnih žrtev je 131 in se bo verjetno še povečalo," je povedal tiskovni predstavnik agencije Sutopo Purwo Nurgroho.

Novice Turisti bežijo z opustošenega otoka #video

"Več kot 70.000 ljudi je bilo evakuiranih, več deset tisoč hiš pa je bilo uničenih," je dejal. Nekateri predeli 4700 kvadratnih kilometrov velikega otoka so skoraj popolnoma uničeni. "V nekaterih vaseh, ki smo jih obiskali, je uničenje skoraj stoodstotno. Vse hiše so porušene, ceste so uničene in mostovi podrti," so povedali na indonezijskem Rdečem križu.

Številna začasna bivališča so uredili kar ob cestah in riževih poljih, pri čemer pa številni kmetje nočejo daleč od doma, saj je na kmetijah ostala živina. "To je po potresih v Indoneziji običajno, saj kmetje nočejo zapustiti vira svojih prihodkov. Živine namreč ne morejo privesti v začasna bivališča," so povedali na Rdečem križu.

Lombok potres
Novice Potres v Indoneziji stresel tudi slovenske turiste

Lokalne oblasti so opozorile na pomanjkanje osnovnih potrebščin in zdravniškega osebja. Lokalne in državne oblasti ter nevladne organizacije so začele organizirati pomoč za prizadeta območja, vendar pa je zaradi poškodovanih cest dostava otežena. Indonezijska vojska je na območja poslala tri transportna letala hercules, napolnjena z zalogami vode, hrane, zdravil, odej in šotorov.

Lombok, Indonezija, potres
Novice Uničujoč potres prizadel turistični otok. Več kot 140 mrtvih. #video

Medtem se je končala evakuacija turistov z otočja Gili, severozahodno od Lomboka. Z otočja, ki ga sestavljajo trije otoki, so prepeljali 4600 ljudi. Številni so odšli z lastnimi prevoznimi sredstvi, pri čemer so se pritoževali nad slabo koordinacijo evakuacije.

Ne spreglejte