Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
9.37

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

potres Indonezija noad

Torek, 7. 8. 2018, 9.37

5 let, 8 mesecev

Turisti bežijo z opustošenega otoka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Na indonezijskem otoku Lombok, ki ga je v nedeljo prizadel potres z magnitudo 7,0 in po podatkih agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami zahteval 98 smrtnih žrtev, danes nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih. Reševalci še vedno poskušajo priti na najbolj odročna območja. Turisti medtem zapuščajo otok.

Reševalci iščejo morebitne preživele v ruševinah šol, mošej in hiš, ki jih je porušil potres. Iz ruševin ene od mošej v okrožju Severni Lombok so danes rešili žensko, upajo pa, da bodo našli še več preživelih.

Reševalci še vedno poskušajo priti na najbolj odročna območja, pri čemer imajo težave zaradi uničenih cest ter pomanjkanja ustreznih vozil in opreme.

pospešek tal
Novice "Tako uničujoč potres je v Sloveniji malo verjeten"

V tresenju tal se je zrušilo več tisoč zgradb. Na otoku Lombok je brez strehe nad glavo ostalo več kot 20.000 ljudi, 236 jih je bilo huje poškodovanih. Oblasti so že zaprosile za več zdravstvenega osebja in osnovnih potrebščin. Številna območja so po potresu tudi danes brez elektrike.

Turisti zapuščajo otok Lombok. | Foto: Reuters Turisti zapuščajo otok Lombok. Foto: Reuters

V mestu Mataram, največjem kraju na otoku, poškodovane oskrbujejo kar pred porušeno bolnišnico. Podobno je tudi v drugih krajih. Po besedah vodje okrožja Severni Lombok Nadžmula Akhdžarja je bilo v potresu uničenih 80 odstotkov regije.

Lombok potres
Novice Potres v Indoneziji stresel tudi slovenske turiste

Po uradnih podatkih je umrlo 98 ljudi, večina zaradi padca ruševin, oblasti pa pričakujejo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo. Lokalne oblasti so sicer že navajale, da je število smrtnih žrtev že preseglo 140.

Turisti medtem zapuščajo Lombok in okoliške manjše otoke. Z bližnjega otočja Gili, ki leži nekaj kilometrov od severozahodne obale Lomboka, priljubljenega med popotniki in potapljači, so doslej evakuirali okoli 4600 turistov. Številni na plažah še čakajo na prevoz z ladjo. Mnogi se pritožujejo nad slabo koordinacijo in pomanjkanjem prevoza do letališča na Lomboku.

Lombok, Indonezija, potres
Novice Uničujoč potres prizadel turistični otok. Več kot 140 mrtvih. #video

Od ponedeljka so na Lomboku uvedli dodatne lete, da bi turisti lahko zapustili otok. Številni so na letališču v čakanju na let minulo noč prespali na tleh.

Nekateri turisti so doživeli dva potresa v tednu dni. Nekaj dni pred nedeljskim je območje stresel potres z magnitudo 6,4, ki je zahteval 16 smrtnih žrtev, več kot 350 ljudi je bilo ranjenih.

Ne spreglejte