Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nato Turčija

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 13.05

8 let

Nato: Turčija lahko računa na našo solidarnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza Nato od Turčije ni prejela še nobene uradne prošnje za namestitev raket patriot na turškem ozemlju, je potrdil generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen je po poročanju tujih tiskovnih agencij na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bi bila namestitev raket patriot izključno obrambni ukrep, s katerim bi zaščitili članico Nata Turčijo. Povedal je tudi, da bi rakete namestili na turškem ozemlju in da so za ta primer v zavezništvu že pripravili vse načrte. Ob tem je ocenil, da so razmere ob meji med Turčijo in Sirijo zaskrbljujoče. Generalni sekretar Nata je tudi dejal, da v zavezništvu ne razpravljajo o vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Sirijo.

Turčija se ima pravico oborožiti z vsemi vrstami orožja Pogovore med Turčijo in Natom o morebitni namestitvi protiraketnih sistemov na njenem ozemlju je prejšnji teden razkril vodja turške diplomacije Ahmet Davutoglu med obiskom v Bruslju. Da se Turčija z Natom pogovarja o morebitni namestitvi raket zemlja-zrak in patriot na njenem ozemlju, je pred dnevi potrdil tudi turški predsednik Abdullah Gül. Ob tem je poudaril, da se ima Turčija pravico oborožiti z vsemi vrstami orožja za obrambo pred grožnjami iz sosednje Sirije. Gül je sicer izključil možnost vojne s Sirijo, hkrati pa sosednjo državo opozoril pred nespametnim ravnanjem.

Turčija je v zadnjih mesecih okrepila vojaške zmogljivosti ob sirski meji, kamor je namestila tanke in protiletalske rakete.

Nato zaskrbljen zaradi nasilja v Gazi Rasmussen je še povedal, da je zavezništvo, ki se sicer ne vpleta v bližnjevzhodni konflikt, zaskrbljeno zaradi stopnjevanja nasilja na območju Gaze in v Izraelu. Dejal je še, da ima Izrael pravico do samoobrambe, vendar pa ga mednarodna skupnost poziva k zadržanosti. Generalni sekretar Nata je tudi pozdravil vsa prizadevanja za mirno rešitev konflikta.

Ne spreglejte