Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
16.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška referendum

Petek, 14. 6. 2013, 16.56

7 let, 12 mesecev

Nasprotniki istospolnih porok v saboru izročili zbrane podpise

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Državljanska pobuda V imenu družine je predsedniku hrvaškega sabora Josipu Leku izročila slabih 750.000 podpisov, s katerimi zahtevajo razpis referenduma o ustavnih spremembah.

Želijo, da bi zakonsko zvezo izrecno določili kot skupnost ženske in moškega. Levosredinska vlada referendumu nasprotuje, češ da posega v človekove pravice.

Med 500 in 1000 privržencev pobude V imenu družine, med katerimi je bilo videti večinoma starejše osebe, se je nekaj po 13. uri napotilo iz zagrebškega parka Zrinjevac preko Trga bana Josipa Jelačića proti hrvaškemu parlamentu. Med mirnim shodom so peli katoliške in domoljubne pesmi, nekateri pa so bili oblečeni v narodne noše.

S seboj so nosili sezname s 749.316 podpisi državljanov za razpis referenduma z vprašanjem "Ali ste za to, da bi v ustavo Republike Hrvaške vpisali določilo, da je zakon skupnost moškega in ženske?"

"Naš namen je, da bi državljani povedali, kaj menijo o tem, kako je treba urediti vprašanje zakona in družine," je dejala ena izmed glavnih pobudnic referenduma Željka Markić, sicer nekdanja novinarka hrvaške televizije.

Izrazila je pričakovanje, da bodo upoštevali njihove podpise in razpisali referendum. Tega so nasprotniki že ocenili kot poskus diskriminacije in omejevanja pravic istospolno usmerjenih oseb.

Levosredinska vladna koalicija referendumu ni naklonjena in je napovedala, da bo zahtevala oceno ustavnosti referendumskega vprašanja. Menijo namreč, da se o človekovih pravicah ne more odločati na referendumu, pripravljajo pa tudi zakon, ki bo uredil omenjeno področje.

Kot so dejali poslanci vladajoče koalicije, jih nihče ne more prisiliti v to, da bodo v saboru priznali potrditev ustavnih sprememb v primeru referendumskega uspeha. Lahko pa tudi zavlačujejo z razpisom referenduma, saj ni natančno določenih rokov za njegov razpis.

Medtem so hrvaški ustavni strokovnjaki soglašali, da sabor v skladu z zakonom o referendumu, ki model neposredne demokracije pogojuje s podpisi najmanj deset odstotkov hrvaških volivcev, to je približno 450.000 podpisov, referendum mora razpisati. Vladna koalicija pa lahko prej poišče mnenje ustavnega sodišča.

Strokovnjaki so tudi opozorili, da bi zavračanje izidov referenduma o spremembi ustave, ki so za sabor zavezujoči, lahko povzročilo ustavno krizo.

Referendum podpirajo tudi vodilne konservativne opozicijske stranke, kot je HDZ, ter tudi Cerkev, ki je tudi danes pozvala vernike, naj se pridružijo zagrebškemu shodu.

Za soboto pa je v Zagrebu napovedana parada ponosa in v liberalnih hrvaških medijih so današnji shod že označili za parado sramu.

Ne spreglejte