SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasilje v Kölnu: policija prekinila protest skrajne desnice (foto)

0

termometer

Policija v Kölnu v Nemčiji je proti nasilnim skrajnim desničarjem, ki so policiste obmetavali s steklenicami in petardami, uporabila solzivec in vodni top.

Vsi protestniki, tudi tisti mirni, so se morali po ukazu policije raziti. Prihajalo je do prerivanja, več ljudi je lažje poškodovanih, poročajo nemški mediji. Število vloženih prijav zaradi nasilja na silvestrovo v Kölnu je medtem naraslo že na 379.

Na trgu pred železniško postajo v Kölnu, kjer je na silvestrovo kakih tisoč moških, večinoma arabskih in severnoafriških korenin, napadalo in nadlegovalo ženske, so se protestniki danes zbrali na poziv Pegide, gibanja, ki je sovražno do islama in priseljencev, in manjše skrajno desne stranke Pro Köln.

Med protestniki polovica nasilnih huliganov Po navedbah policije naj bi jih prišlo kakih 1.700, od tega jih je bila približno polovica nasilnih huliganov, po navedbah Pegide pa se jih je zbralo kar okoli 3.000. Obenem so nedaleč stran potekale protidemonstracije proti rasizmu, ksenofobiji in seksizmu.

Desničarji so bili opremljeni z nemškimi zastavami ter napisi, kot sta "Rapefugees not welcome" (begunci-posiljevalci niso dobrodošli) in "Nemčija je preživela vojno, kugo in kolero, ali bo Merklovo?". Vzklikali so "Merklova ven", na kar so njihovi nasprotniki odgovarjali z vzkliki "Nacisti ven".

Policija je pričakovala izgrede in je vpoklicala 1.700 lokalnih in več sto zveznih policistov.

Že pred popoldanskimi protesti se je danes okoli poldneva pred kölnsko katedralo zbralo kakih 500 žensk, ki so mirno, a s precej hrupa - med drugim s piščalkami in lonci - izrazile svojo jezo zaradi spolnega nasilja. Nosile so napise, kot sta "Ne pomeni ne!" in "Zaščitimo ženske in otroke!".

V Kölnu so se zbrali tudi nasprotniki Pegide, bilo jih je okoli 1.300. Spodaj je nekaj utrinkov s tega shoda:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin