SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naš fotograf Matej Leskovšek: Bila je ena od najboljših fotografinj na svetu

3

termometer

 | Foto:
Na vzhodu afganistanske province Host so v petek, dan pred predsedniškimi volitvami v Afganistanu, ubili nemško fotografinjo Anjo Niedringhaus.

Gre za drugo smrtno žrtev med zahodnimi novinarji med predvolilno kampanjo v Afganistanu. Poročevalka iz Kanade Kathy Gannon je bila huje ranjena. Obe sta delali za ameriško tiskovno agencijo AP.

Matej Leskovšek: Imela je izjemen občutek za zgodbo Naš fotograf Matej Leskovšek, ki je Niedringhausovo poznal, je dejal, da je bila ena od najboljših fotografinj na svetu. "Poročala je iz številnih kriznih žarišč po svetu, med drugim tudi iz vojne na Balkanu. Imela je izjemen občutek za zgodbo in kompozicijo. Za svoje delo je prejela ogromno nagrad, za fotografije iz iraške vojne celo Pulitzerjevo," pravi Leskovšek, ki je zaradi dogodka pretresen.

Kot nam je povedal, jo je lani in letos vabil v žirijo festivala Slovenia Press Photo, a obakrat zaradi dela v Afganistanu ni utegnila priti.

Strelec je bil oblečen v policijsko uniformo Novico o smrti fotografinje je sporočil tiskovni predstavnik province Host Mobarez Mohamad Zadran. Po navedbah Zadrana in načelnika policije v Hostu Jakuba Mandozaja je bil strelec oblečen v policijsko uniformo.

To je že druga smrtna žrtev med zahodnimi novinarji med predvolilno kampanjo v Afganistanu. Enajstega marca so v Kabulu ubili švedskega novinarja Nilsa Hornerja.

V napadu na hotel Serena v prestolnici Kabul so 20. marca ubili afganistanskega poročevalca za AFP Sardarja Ahmada. Poleg njega so umrli še njegova žena in dva od njegovih treh otrok. Skupno je napad na hotel zahteval devet smrtnih žrtev, med katerimi so bili štirje tujci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin