SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napredek nizozemskih otrok med zaprtjem šol praktično ničen

0,24

termometer

Šola
Foto: Reuters

Napredek nizozemskih otrok med zaprtjem šol zaradi pandemije covid-19 lansko pomlad je bil praktično ničen, kaže študija univerz v Oxfordu in Stockholmu. Hujše posledice so utrpeli šolarji iz družin s slabše izobraženimi starši.

Britanski in švedski znanstveniki so primerjali rezultate nacionalnih preverjanj znanja, ki so jih izvedli lani pred in po zaprtju šol, s preverjanji znanja v treh letih pred tem. Vključili so rezultate 350 tisoč nizozemskih osnovnošolcev, povzema STA.

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Pnas, so ugotovili, da je bil upad znanja enak petini šolskega leta, kar je enako osmim tednom. Toliko časa so bile zaprte šole na Nizozemskem. Upad je bil pri otrocih iz družin, kjer so starši slabše izobraženi, še za do 60 odstotkov večji, kar potrjuje zaskrbljenost glede neenakomernih posledic pandemije za otroke in družine.

Rezultati kažejo, da so učenci med šolanjem na daljavo naredili majhen napredek ali pa ga sploh niso. Ob tem znanstveniki opozarjajo, da bi lahko bil upad znanja v državah s slabšo infrastrukturo in daljšim zaprtjem šol še večji. Nizozemska je namreč med državami, kjer je bilo zaprtje šol relativno kratko, so pojasnili znanstveniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin